Tietokoneaika yliopistolla alkoi Ellistä

Elli oli hidas, äänekäs ja tarkasti valvottava. Muistia sillä oli vähemmän kuin pikkuruisessa muistitikussa nykyisin, mutta nyt tutkimukset valmistuivat nopeammin. Elli raksutti reikänauhaa päivät päästään ja öisin sitä käyttivät opiskelijat. Se oppi soittamaan "Säkkijärven polkkaa" - hieman liian nopealla tempolla.

Ihmisen muistijärjestelmä
Elliott 803B:n konehuoneen käyttäjät vuonna 1966: Kaarina Paalasmaa (vas.), Tuula Lindroth ja Eeva Heino.Eeva Heino

Tampereen Yliopisto on kulkenut tietojenkäsittelyssä eturivissä. ATK-alan murros alkoi Tampereen Yliopistolla 1960-luvun puolessa välissä kun sinne hankittiin Elliot 803B-niminen kone, jota heti tuttavallisesti alettiin kutsua Elliksi.

Eeva Heino aloitti laitoksella sovellussuunnittelijana 1965, jolloin hän miltei ensi töikseen alkoi käyttää uutta tietotekniikkaa. Kone oli hänelle jo tuttu aikaisemmista työpaikoista.

Pieni mutta hyvämuistinen

- Kone ei ollut niin suuri, kuin yleensä vanhat tietokoneet mielletään, sanoo Heino.

Kone sopi parille pöydälle. Tietoja ja laskelmia käsiteltiin reikänauhalla. Muistia Ellillä oli kahdeksan kiloa -siis vain murto-osa nykyisistä pikkusormen kokoisista muistitikuista.

Elli oppi soittamaan

Koneen ääni oli terävä. Opiskelijat hoksasivat, että sitä pystyi kuuntelemaan myös toisessa huoneessa radion kautta. Ellin äänestä pystyi päättelemään, missä vaiheessa se oli työssään

Simo Puntanen kertoo arkistojutussa, miten koneen raksutus saatiin taipumaan hallituksi rätinäksi. Opiskelija Jaakko Rajala ohjelmoi Ellin soittamaan "Säkkijärven polkkaa". Sitä ihmeteltiin porukalla. (Koneen ääntä voi kuunnella YLE:n elävässä arkistosta.)

Elli yötöihin

Elliä käytti aluksi henkilökunta, mutta sitä alettiin pian hyödyntää myös öisin. Koneen taitoja myytiin myös yrityksille, esimerkiksi Nokialle. Tämä uusi laite syrjäytti hitaat laskukoneet ja käsin laskemisen.

Konetta eivät käyttäneet valkotakkiset insinöörit lukituissa huoneessa, kuten usein mielletään, vaan johtaja ja kolme työntekijää käytti sitä kuin konttorikonetta yleensä.

Elli syrjäytettiin ja se hävisi.

Jo 1960-luvun lopulla alettiin etsiä uutta konetta, jota voisi käyttää montakin ihmistä samaan aikaan. Ellin syrjäytti lopullisesti vuonna 1971 Honeywell-niminen kone, jolla oli muistia noin neljä kertaa enemmän . Jonkin aikaa käytettiin kahta konetta rinnan, muistelee Eeva Heino. Hän ei tiedä, mihin Elli sen jälkeen päätyi.

Lähteet: YLE Tampere / Mauri Tikkamäki