Turvavyö pelastaisi kymmeniä ihmishenkiä

Lähes joka toinen viime vuonna liikenneonnettomuuksissa menehtyneistä ei käyttänyt turvavyötä. Kolareissa kuoli yhteensä 210 ihmistä. Tutkijalautakunnan mukaan heistä 40 olisi voinut säilyä hengissä, jos turvavyö olisi ollut kiinni.

turvavyöt
Liikenneturvan kolarisimulaattorin kyydissä voi kokeilla, miltä tuntuu olla kyydissä ympäri pyörähtävässä autossa.YLE Keski-Suomi / Joni Tammela

Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan raportista käy ilmi, että turvalaitteiden käyttö olisi pelastanut myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Pyöräonnettomuuksissa menehtyi viime vuonna 17 pyöräilijää. Heistä vain kaksi käytti kypärää, joka oli oikein kiinnitetty. Kypärän käyttö olisi raportin mukaan pelastanut neljän pyöräilijän hengen.

Jalankulkijoita tieliikenteessä kuoli viime vuonna yhteensä 49. Onnettomuuksista 22 tapahtui hämärällä tai pimeällä. Niissä menehtyneistä 18 ei käyttänyt heijastinta. Heistä viisi olisi eri todennäköisyyksillä pelastunut heijastinta käyttämällä.

Jyväskylässä vyö unohtuu liian usein

Liikenneturvan mukaan turvavyön käyttö laiminlyödään Jyväskylässä selvästi muita suuria kaupunkeja yleisemmin. Synkkiä onnettomuuslukuja halutaankin nyt kirkastaa uudenlaisella valistuksella, jonka kohteena ovat erityisesti pian auton rattiin siirtyvät lukioikäiset.

Tiistaina Cygnaus-lukion oppilaat saivat konkreettista oppia siitä, millaista on olla ympäri pyörähtävän auton kyydissä. Hurjan pyörityksen jälkeen tieto siitä, että turvavyö jää valitettavan usein kiinnittämättä, yllätti lukiolaiset.

-Näköjään niitäkin on jotka ei pidä turvavyön käyttöä tärkeänä. Se oli yllätys, hämmästeli abiturientti Teemu Lari.

Valistuspäivää oppilaat pitivät erittäin hyödyllisenä.

-Kun taustalla on näitä kolareita, joita tälläkin seudulla nuorille on sattunut, niin kyllä se jää mieleen, vakuutti abiturientti Anne Korpela.

-Se pitää vaan tiedostaa, että se auto saa aikaan hirveätä jälkeä, jos se törmää, jatkaa Teemu Lari.

Cygnaeus-lukion abeista valtaosalla on ajokortti taskussa tai ainakin lähitoiveissa. Vastuu ja nuoruus eivät kuitenkaan aina mahdu samaan autoon.

-Tosi moni kavereista turvavyötä käyttää mutta valitettavasti on paljon niitäkin, jotka ei käytä. Suuremman riskin näkisin kuitenkin tässä kaahaamisessa, sanoo oppilaskunnan hallituksen jäsen Teemu Manninen.

Cygnaeus-lukion oppilaskunta on ollut tiiviisti mukana valistuspäivän järjestelyissä. Kolarisimulaattorin lisäksi nuorille oli tarjolla tietoiskuja mm. turvalaitteiden käytöstä. Toiveissa on, että valistus kantaisi teemapäivää pidemmälle.

-Tämä on konkreettisempaa kuin näyttää kuvia tai autokoulussa paasata. Kun oikeasti pääsee testaamaan, että miltä se tuntuu pyöriä autossa ympäri, kuvailee Teemu Manninen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Päivi Kupla, Sanna Pirkkalainen