1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hannu Salama

Salaman jatkosotakuvaus muuntuu tv-elokuvaksi

Hannu Salaman romaaniin perustuvan Siinä näkijä missä tekijä -tv-elokuvan kuvaukset alkoivat tiistaina Tampereella. Työt käynnistyivät Annikinkadun puutalokorttelista.

Hannu Salama
Siinä näkijä missä tekijä -sarjan kuvauksen Annikinkadun puutalokorttelissa
Siinä näkijä missä tekijä -sarjan kuvausta Annikinkadun puutalokorttelissa.YLE / Antti Eintola

Raija Talvion käsikirjoittama kaksiosainen minisarja kertoo kommunistisen vastarintaryhmän toiminnasta Tampereen Pispalassa jatkosodan aikana.

Elokuvaa kuvataan lähikuukausina mm. Pispalassa, Varalassa, Laternassa ja Aitolahden hautausmaalla.

Lapsuutensa Pispalassa asuneen näyttelijä Seela Sellan mielestä Annikinkadun puutalokortteli menee hyvinkin hänen vanhoista kotikulmistaan.

- Kyllähän tämä menee, tässähän on vähän mäkeäkin. Olin ihan yllättynyt, kun aika keskeltä Tamperetta löytyy vielä tällainen paikka. Pispalassahan ei olisi voitu kuvata, siellä ei enää näytä tältä.

Vanhan Pispalan ihmiskirjo herää eloon

Seela Sella muistaa lapsuudestaan vahvan yhteenkuuluvuuden tunteen.

- Pispalaan mahtui kaikenlaista ihmistä - kaikki luonteenpiirteet olivat reilusti esillä, kun käytöksen pintakiiltoa ei ollut liikaa päällä. Joku oli reilusti kiukkuinen, joku reilusti kateellinen, joku ystävällinen. Se oli hyvin rikas elämänpiiri, mikä tulee kyllä esille Salaman kirjassa ja myös tässä elokuvassa.

Ohjaaja Kari Paljakka on pohtinut Siinä näkijä, missä tekijä -kirjaa jo pitkään.

- Olen kysynyt itseltäni monta kertaa vuosien varrella, mikä teoksessa oikein kiinnostaa. Aina siitä vaan tuntuu löytyvän uusia puolia. Vuonna 1993 pohdittiin, miten Salama pystyi jo 70-luvulla ennustamaan Neuvostoliiton kaatumisen.

- Tänä päivänä aiheessa taas kiinnostaa esimerkiksi terrorismi - mikä ajaa ryhmän ihmisiä toimimaan niin pitkälle omien tavoitteidensa puolesta, että he ovat valmiita pommittamaan ja tappamaan?

Salamalla oli omat tavoitteensa, elokuvalla omansa

Salaman teos perustuu pitkälti tarinoihin ja tosikertomuksiin, joita hän itse on kuullut.

- Tampereen seudulla toiminut vastarintaryhmä pommitti kymmeniä kohteita ennen kiinnijäämistään. Heidän muisteloihinsa tämä pohjautuu, ohjaaja Kari Paljakka sanoo.

Hannu Salama halusi omien sanojensa mukaan ärsyttää kirjallaan. Tv-elokuvalla ei tavoitella samaa.

- Tarkoitus on enemmänkin herättää keskustelua miekkaan tarttumisen problematiikasta, kertoo Kari Paljakka.

Elokuvan dramatisointiprosessi oli pitkä ja hankala. Lopulta romaanin kollaasimainen tarina kirjoitettiin auki suoraviivaiseksi kertomukseksi, joka säilyttää henkilöt ja tapahtumat.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén, Juha Kokkala