Pääministeri on elokuvassa totta ja tarua

Anneli Jäätteenmäen lyhyen pääministerikauden vaiheita kuvaava tv-elokuva sai ensi-iltansa maanantaina YLE TV1:ssä. Jäätteenmäkeä näyttelee Jonna Järnefelt. Hänen mukaansa suurin haaste oli välittää se, millaisissa ristipaineissa vallan keskiössä olevat ihmiset joutuvat elämään ja miten he niistä selviävät.

kulttuuri
Jonna Järnefelt esittää Anneli Jäätteenmäkeä
Jonna Järnefelt on Anneli JäätteenmäkiYLE/ Jyrki Valkama

Jäätteenmäki joutui keväällä 2003 eroamaan pääministerin tehtävästään niin sanotun Irak-vuodon paljastuttua. Jäätteenmäki vuosi julkisuuteen tietoja Paavo Lipposen ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin salaisista keskusteluista.

Aamu-tv:ssä vieraillut Pääministeri-elokuvan ohjaaja Jyri Kähönen kertoi erityisesti roolituksen aiheuttaneen päänvaivaa, sillä hahmoja ovat poliitikot, jotka toimivat julkisuudessa vielä tänäkin päivänä. Hän kertoo etsineensä näyttelijöitä, joissa on jo valmiiksi jotain samaa kuin roolihahmoissa.

Anneli Jäätteenmäki ei ole vielä nähnyt elokuvaa, mutta Mauri Pekkarinen jo ehtinyt ilmoittaa vihastuneensa itseään elokuvassa esittävän hahmon piirteistä. Jyri Kähöstä ja Jonna Järnefeltiä moinen reaktio ei yllätä.

- Kun aihevalinta on tällainen, niin olisimme epäonnistuneet, jos kaikki pitäisivät tätä mukavana elokuvana. Kyllä se oli ihan odotettavissa, että jonkun varpaille tällä joudutaan astumaan, Kähönen toteaa.

Kekkoslaisuutta rikkomassa

Tekijät korostavat, että elokuva on ennen kaikkea tulkinta vuoden 2003 tapahtumista. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Timo Harakka ja Antti Karumo.

- Tietyt asiat siellä ovat faktoja, mutta kaikki sen ympärillä on fiktiota. Esimerkiksi Annelin keskustelut kotona ovat ihan puhdasta sepitettä, sanoo Kähönen.

Järnefelt ei tavannut Jäätteenmäkeä elokuvaa tehdessään. Näin hän kertoo säilyttäneensä vapauden luoda henkilöstä oma näkemyksensä. Näyttelijän kannalta on kiinnostavaa, jos saa näyttää myös epämiellyttäviä piirteitä ihmisestä, Järnefelt sanoo.

Näin paljastavaa, poliittista tv-fiktiota ei Suomessa ole juuri aiemmin tehty. Kähösen mielestä mediassa vallitsee edelleen kekkoslainen perinne.

- Medialla on ollut itsesensuuri sen suhteen, miten vallanpitäjiä pitää käsitellä. Tällaisen elokuvan tekeminen vaatii toisaalta myös paljon ymmärrystä ja taustatietoa. Uskottavuuden rakentaminen on vaikeaa, Kähönen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Hanna Eskonen