Avaruuteen laukaistaan taas suomalaista teknologiaa

Euroopan avaruusjärjestö Esa laukaisee niin sanotun ympäristösatelliitin Venäjältä 2. marraskuuta. Suomalaiset tutkijat ovat kehittäneet laitteeseen radiotekniikkaa, jota ilman satelliittia ei Tekesin mukaan olisi voitu rakentaa.

tiede
SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) on ESAn ja Ranskan avaruusjärjestön (CNES) yhteinen kaukokartoitussatelliitti, joka mittaa maaperän kosteutta ja valtamerien suolaisuutta.
ESA - AOES Medialab

Smos-satelliitti kerää tietoa maapallon valtamerien suolaisuudesta ja maaperän kosteudesta. Tietoa tarvitaan luotettavien ilmastomallien tekemiseen ja merivirtojen liikkeiden ymmärtämiseen.

Teknillisen korkeakoulun tutkimusryhmä kehitti satelliittia varten mittaustekniikan, jota koeajettiin lentokoneissa Suomessa, Keski-Euroopassa ja Espanjassa. Smos-satelliittiin rakennetut antennivastaanottimet perustuvat samaan tekniikkaan kuin TKK:n kehittämä radiometri. Käytännössä suomalaisten ansiosta Smosissa on kymmeniä pikkuantenneja, eikä se tarvinnut kymmenmetristä lautasantennia.

- Tutkimusryhmämme osoitti ensimmäisinä maailmassa, että tämä mittausperiaate todella toimii myös kaukokartoituksessa, kertoo professori Martti Hallikainen TKK:sta.

Smos kiertää maan ympäri 14 kertaa päivässä ja lähettää globaaleja kosteus- ja suolaisuuskarttoja vähintään kolmen vuoden ajan. Smosista voi olla apua sääilmiöiden mallintamisessa, esimerkiksi tulvien ja muiden luonnonkatastrofien ennakoimisessa.

Suomalaista suunnittelua ja rakentamista on jo nyt avaruudessa. Yhteiseurooppalaisessa Herschel-satelliitissa on Suomessa hiottu peili, jolla satelliitti näkee kauemmas avaruuteen kuin mikään muu laite. Goce-painovoimasatelliitissa on suomalaisyrityksen ohjelmistot.

Lähteet: YLE Uutiset