Hertta hurmaa Suomessa ja maailmalla

TV2:ssa esitettävää lastenohjelmaa Hertan maailma nähdään Suomen lisäksi Ruotsissa, ja animaation odotetaan herättävän kiinnostusta myös muualla ulkomailla. Sarjaa ei alunperin edes suunniteltu suurelle yleisölle, ja suosio on tullut sarjan äidille yllätyksena.

kulttuuri
Hertta uneksii merirosvona olemisesta.
YLE TV2

- Minulla on pieniä lapsia ja kokemukseni mukaan heille ei ole juurikaan tarjolla virikkeellistä sisältöä televisiossa tai verkossa. Aloin siis alunperin tehdä viihdettä omille lapsilleni, kertoo sarjan tuottaja-käsikirjoittaja Niina Veittikoski.

Hertan suosiosta huolimatta Veittikoski sanoo tekevänsä sarjaa edelleen tavallaan omille lapsilleen.

- He ovat olleet se rehellinen kotiyleisö. Tärkeää on ollut myös sen osoittaminen, että väkivallatonta viihdettä voi tehdä.

Hertta valmistuu keittiössä

Sarjan tunnusmusiikkia hyräilevät jo lapsiperheet kautta maan. Tuotanto on kuitenkin pysynyt pienen porukan käsissä. Veittikoski tuottaa ja käsikirjoittaa jaksot, ja tuotantotiimi työskentelee Veittikosken kodista käsin. Yhden 2,5-minuuttisen jakson valmistuminen kestää kolmisen viikkoa.

Tehtävää riittää, sillä YLE on tilannut sarjaa kymmenen vuoden ajaksi.

- Niina tuli kaksi vuotta sitten esittelemään valmin paketin. Katsoimme kaksi jaksoa ja teimme ostopäätöksen, kertoo Pikku Kakkosen tuottaja Teija Ryösä.

Laadun lisäksi YLE halusi tarttua kotimaiseen lastenanimaatioon.

- Kotimaista tarjontaa ei tule ovista ja ikkunoista. Koska kotimainen on myös kallimpaa hankkia, meidän on satsattava parhaimpiin, Ryösä sanoo.

Lastenohjemia tarvitaan myös verkossa

Hertan maailmaan kuuluvat myös verkkopelit. Sarjasta tuttu opettavainen ote arjen askareihin jatkuu myös verkossa.

- Hertta touhuaa animaatiossa, ja lapset jatkavat opettelua netissä. Se on klassista tarinankerrontaa modernein keinoin, Veittikoski selittää.

- Verkko ei ole pakollinen, mutta se on jo väline siinä missä televisiokin. Me haluamme tarjota lapsille samoja asioita molemmissa välineissä, sanoo Ryösä.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Lindqvist