Hyppää sisältöön

Suomen virallinen albumilista muuttaa

Suomen virallinen albumilista kokee vuodenvaihteessa muutoksia. Albumilistan teko siirtyy Yleisradiolta Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT:lle.

Kuva: Jyrki Valkama/YLE

Uudistuksen myötä kaupoissa myydyt levyt rekisteröityvät suoraan sähköiseen järjestelmään, kun tähän asti tiedot on koottu kauppojen omien ilmoitusten perusteella. Samalla ÄKT aikoo saada valjastettua aikaisempaa useammat pienet levyliikkeet mukaan levymyynnin tilastointiin.

ÄKT aikoo ulkoistaa levymyynnin tilastoinnin brittiyritykselle, joka tuottaa myös Britannian albumilistat. ÄKT:n apulaisjohtaja Tommi Kyyrä lupaileekin, että uudistus tuo entistä ajankohtaisempaa ja reaaliaikaisempaa tietoa levymyynnin liikkeistä.

- Listalle tulee varmasti huomattavasti enemmän eloa kun kauppiaspohjaa saadaan kasvatettua ja myös pienet levymyyntimäärät saadaan mukaan, Kyyrä sanoo.

Suurille kauppaketjuille vuodenvaihde ei tuo suuria muutoksia, mutta pieniä liikkeitä muutos epäilyttää. Helsinkiläisen Tunnelin Levyn kauppias Timo Mähonen ei ole vielä tutustunut uudistuksen tekniseen puoleen, mutta epäilee pienen liikkeensä resursseja lähteä uudistukseen mukaan.

Vaikka varsinaiset listaohjelmat ovat poistuneet Yleisradion kanavilta, suosituimpien albumien listaus palvelee yhä yleisöä, sanoo YLEllä listasta vastannut toimittaja Kimmo Sahramäki.

- Levy-yhtiöillä on omat kanavansa selvittää, mitkä levyt myyvät. Albumilistaa tehdään nimenomaan tavallisille ihmisille, Sahramäki sanoo.