Kiinan kansalaiset puolustavat kirjoitusmerkkejään

Kiinan kirjoitusmerkkiuudistuksen piti olla pikkujuttu viiden vuosikymmenen takaisiin suuriin muutoksiin verrattuna. Uudistuksesta nousi kuitenkin iso meteli, kun se annettiin kansalaisten kommentoitavaksi.

kulttuuri
Yksityiskoulun lapsioppilaat kirjoittavat musteella.
Adrian Bradshaw/EPA

Kiinan kansalaisilta ei ole koskaan ennen kysytty mielipidettä heidän kielensä kirjoitusasusta. Tällä kertaa niin päätettiin tehdä, kun hallitus esitti 44 merkin muuttamista. Ne muodostavat runsaan prosentin kiinan käytetyimmistä kirjoitusmerkeistä.

Hallitus katsoi, että uudistusta tarvitaan kirjoitetun kiinan sopeuttamiseksi yhteiskunnan ja kielen muutoksiin. Muutos kiersi kahdeksan vuotta asiantuntijoiden tutkittavana. Tänä syksynä kansa päästettiin kommentoimaan muutosta, jonka piti olla läpihuutojuttu: vain muutamia siveltimenvetoja poistettaisiin sieltä täältä esimerkiksi sanoista "cha", tee, ja "xin", uusi.

Kansalaiset eivät kuitenkaan nielleet muutosta. Asiasta on tehty mielipidekyselyjä monien lehtien verkkosivuilla, ja tulosten perusteella yli 80 prosenttia internetiä käyttävistä kiinalaisista vastustaa kirjoitusmerkkeihin kajoamista.

Kansan kanta näyttää voittavan

Arvostelijat sanovat, että vaikka muutos ei koske kuin muutamia merkkejä, niitä käytetään paljon, joten vaikutus tuntuisi kaikkialla koulukirjoista katukyltteihin. Suuri syy kansalaisten kritiikkiin ovat merkit sinänsä. Yhden verkkokirjoittajan sanoin ne ovat rakas osa esivanhemmilta saatua kulttuuriperintöä, jota pitää varjella eikä muutella mielen mukaan.

Kalligrafia-asiantuntija Liu Jingbon mielestä kansalaisten reaktio on ollut turhan tuohtunut, sillä muutoksella pyritään helpottamaan heidän elämäänsä. Merkit ovat kyllä historiallisia mutta muutoksissa kunnioitetaan sääntöjä, Liu sanoo.

1950-luvulla Kiinan hallitus päätti yksinkertaistaa yli 2 000:ta kirjoitusmerkkiä. Kansan kantaa ei tuolloin kyselty, ja muutosta vastustanut kielentutkija Chen Mengjia maksoi mielipiteistään kovan hinnan. Hänet lähtettiin ensin työleirille, ja kotiin palattuaan hän joutui niin kovaan ryöpytykseen, että teki itsemurhan.

Tällä kertaa viranomaiset ovat taipuneet vastustajien kantaan ja panneet uudistuksen ainakin toistaiseksi jäihin.

Lähteet: AFP