1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Uudessa Joutsenlammessa prinssi rakastuu naiseen - ei joutseneen

Kansallisbaletissa saa perjantaina ensi-iltansa uusi versio Tshaikovskin Joutsenlammesta. Koreografian on tehnyt baletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve. Hänen Joutsenlammessaan on vain kaksi kohtausta, kun niitä perinteisesti on ollut neljä. Lisäksi prinssi rakastuu ensi kertaa naiseen, eikä joutseneen.

Pjotr Tshaikovskin säveltämästä Joutsenlammesta on tehty satoja versioita ympäri maailmaa. Yleensä ne perustuvat venäläiskoreografien Marius Petipan ja Lev Ivanovin versioon vuodelta 1895.

Kenneth Greve teki nyt Helsingissä nähtävän Joutsenlampensa Prahan baletille viime kevääksi. Baletin taiteelliselle johtajalle teos on aina ollut läheinen, olihan hän ensimmäisen pääroolinsa juuri Joutsenlammessa.

- Ensimmäinen pääroolini oli aikoinaan nimenomaan Joutsenlammessa, jonka tanssin Pariisin oopperassa, Rudolf Nurejevin ohjauksessa. Olen tanssinut yhteensä yhdessätoista eri Joutsenlammen versiossa prinssinä, hän laskee.

Tanssittuaan Siegfriedin roolin yhä uudelleen Greve alkoi miettiä, miksi prinssi rakastuu lintuun. Niinpä Greven versiossa Sigfried rakastuukin alastomaan naiseen, joka nousee metsälammesta.

Joutsenet opettivat liikekieltä

Kehitellessään liikekieltä Greve ammensi vinkkejä suoraan joutsenilta, joiden uiskentelua hän seurasi Prahassa.

- Istuin joen rannalla katselemassa joutsenia, kun yksi niistä teki kumman liikkeen. Se koukkasi kaulan siipensä alle ja näykki höyheniään. Inspiroiduin tästä aivan valtavasti, hän kertoo.

Pitkänhuiskea Greve nousee seisomaan ja koukaisee kätensä kainalon kautta taakse kohti kattoa. Tämä liike toistuu hänen mukaansa koreografiassa useasti.

Kansallisbaletin syksyn ohjelmisto on tanssijoille haastava, ja muutamat loukkaantumiset ovat vaikeuttaneet työskentelyä. Odeten ja Odilen pääroolia harjoitellut Minna Tervamäki ei nilkkavammansa takia pääsekään tanssimaan. Tervamäen tilalla nähdään parhaillaan Helsingissä harjoitteleva tshekkitanssija Nikola Márová.

- Mároválla on kauniit ja pehmeät kädet, ja hän on teknisesti erittäin taitava taiteilija. Márová on esittänyt Joutsenlampeani Prahassa jo lukuisia kertoaja. Hän on siis jo kokenut joutsen, Greve sanoo.