Sotilasasiantuntija: Keskustelu kaasuputkesta puutteellista

Komentaja Juha-Antero Puistolan mukaan Nordstream-kaasuputken turvallisuuspoliittisista vaikutuksista olisi pitänyt keskustella jo hankkeen alkuvaiheessa. Hallitus on toistuvasti painottanut kaasuputken olevan Suomelle vain ympäristökysymys.

talous
Nostolaite nostaa kahta kaasuputkea rekan lavalta Kotkan satamassa.
YLE

Toisin kuin vaikkapa Ruotsissa ja Baltian maissa, Suomessa hallitus on pitkin matkaa ollut liikuttavan yksimielinen siitä, että putkihanke on Suomelle vain ja ainoastaan ympäristökysymys. Sotilasasiantuntijan mukaan turvallisuuspolitiikan poissulkeminen putkikeskustelusta on ollut virhe.

- Ulkopuoliset valtiot arvioivat meidän käyttäytymistämme myöskin julkisen keskustelun kautta ja toisaalta kansalaiset saattavat täyttää sitä keskustelutyhjiötä omilla spekulaatioillaan turvallisuudesta, strategian pääopettaja, komentaja Juha-Antero Puistola sanoo.

Kun poliitikot eivät puhu, nettipalstat täyttyvät hurjista uskomuksista.

Puistola sanoo, että Suomessa käydyn putkikeskustelun yksipuolisuus on huomattu myös muualla Euroopassa. Suomettumissyytöksiäkin on kuultu.

- Joissakin valtioissa on aika suorasuokaisesti esitetty arvioita siitä, että Suomi on jättänyt nämä mahdollisesti Venäjän intressejä loukkaavat näkökulmat kokonaan huomiotta julkisessa keskustelussa. Euroopan unionin yhteistä toimintamallia rakennettessa tällainen mielikuva ei ole hyvä.

Millaisia Venäjältä Saksaan kulkevan kaasuputken aidot turvallisuusvaikutukset sitten ovat? Kaasuputki kasvattaa Itämeren strategista merkitystä Venäjälle ja Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa. Puistolan mukaan kaasuputken suurin vaikutus on kuitenkin turvallisuutta lisäävä.

- Tällaisen yhteisen intressin eli energian siirtoreitin suojaaminen ja valvonta edellyttävät pikemminkin yhteistyötä eikä vastakkainasettelua. Se on hiukan kaukaa haettua, että Venäjän ja Naton laivastot alkaisivat kyräillä toisiaan Itämerellä, Puistola arvioi.

Hallitus ratkaisee lähiviikkoina, saako putken vetää Suomen talousvyöhykkeeen kautta. Rakennustöiden aloittaminen vaatii tämän jälkeen vielä ympäristöviranomaisten luvan.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Hara