Halosen mukaan Afganistan-joukkojen paluussa oli tietokatkos

Afganistanin vaaleja valvomaan lähetettyjen suomalaisten rauhanturvaajien paluu kotiin ennen presidentinvaalien toista kierrosta tuli yllätyksenä presidentti Tarja Haloselle. Presidentin mukaan lisäjoukkojen piti olla Afganistanissa vaalien ajan. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen mukaan lähtöpäivästä sovittiin Naton kanssa jo viime kesänä.

Ulkomaat
Presidentti Tarja Halonen Egyptin-vierailullaan.
YLE

Ulkopolitiikan johdossa tieto ei nyt kulje.

Presidentti Halosen käsityksen mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa annettiin lisäjoukoille mandaatti olla Afganistanissa vaalien ajan. Halosen mukaan alun perinkin oli tiedossa, että vaaleissa on yksi tai kaksi kierrosta.

Afganistanissa tutkittiin vaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen parin kuukauden ajan väitteitä mittavasta vaalivilpistä. Presidentti Hamid Karzai taipui vaatimuksiin toisen kierroksen järjestämisestä. Vaalien toinen kierros on määrä järjestää 7. marraskuuta.

Afganistanissa on tällä hetkellä parisataa suomalaista rauhanturvaajaa. Heistä noin 80 lähetettiin erityisenä vahvistusjoukkona vaalien ajaksi. Nyt tämä joukko palaa kotimaahan loka-marraskuun vaihteessa, ennen vaalien toista kierrosta.

Halonen kertoi itse sanoneensa, että joukoille olisi annettava vähän lisäaikaa, koska tapahtumat elävät aina omaa elämäänsä.

Halosen mukaan puolustusministeriön päätös vetää lisäjoukot Afganistanista lokakuun lopussa perustuu keskusteluihin Naton kanssa. Presidentillä ei ole tähän osuutta tai mitään sanomista, Halonen sanoi Kairossa tavatessaan suomalaistoimittajia.

Häkämies kummastelee

Kokoomuslainen puolustusministeri Jyri Häkämies kummastelee presidentin puheita tietokatkosta.

- Tässä ei ole mitään ongelmaa. Se muuttuva tekijä on tietenkin ollut, että ääntenlaskenta kesti tavattoman pitkään, ja toisen kierroksen määrittäminen - enemmän kuin kukaan oli alkuun suunnitellut, Häkämies selittää.

Häkämiehen mukaan ISAF-operaatio tiedusteli, mitkä maat olisivat valmiita vaalien ajaksi täydentämään ja lisäämään joukkojaan.

- Kun meillä tehtiin päätös, että näin voidaan menetellä, niin sen jälkeen puolustushallinto, puolustusministeriö ja pääesikunta neuvottelivat Naton kanssa ja tarjosivat tämän joukon, 84 rauhanturvaajaa. He menivät sitten tänne Ruotsin alaisuuteen, Häkämies kertoo.

Lokakuun lopun lähtöpäivästä sovittiin Naton kanssa jo kesällä. Egyptin-vierailulta Kairosta tavoitettu presidentti Halonen sanoi saaneensa tiedon joukkojen lähtöpäivästä viime viikon perjantaina.

Puolustusministeri Häkämies kiistää, että presidentti olisi unohdettu sivuraiteelle.

- Ei missään tapauksessa presidentti ole sivuraiteella. Presidentti on vahvistanut tämän vaalivahvennuspäätöksen. Presidentti on viimeinen sinetti, Häkämies korostaa.

Miten toimiva keskusteluyhteys Teillä on presidentin kanssa?

- Meillä on esittelyt puolustusvoimain komentajan kanssa ehkä kerran kuukaudessa ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokuntahan kokoontuu kerran pari kuukaudessa. Keskusteluja käydään näissä yhteyksissä, Häkämies kuvaa suhdetta presidenttiin.

Lähteet: YLE Uutiset