Koirasudet halutaan kuriin

Viranomaiset haluaisivat suitsia koirasusiharrastusta, sillä eläintieteilijöiden mukaan risteymät saattavat olla ihmiselle vaarallisia. Suomessa on pari kolme sataa koirasutta.

Kotimaa
Koirasusi
YLE

Satakunnan Jämijärvellä vältellään ulkoilua iltaisin. Myös lapset kuljetetaan nykyisin koulun. Viiden sudennäköisen eläimen lauma on liikuskellut raitilla ja pihapiirissä keväästä saakka. Laumaan kuuluu yksi tumma ja neljä vaaleaa yksilöä. Suurimaan kylässä liikkuvista pedoista haluttaisiin selko.

- Pitäisi ainakin yksi ampua ja katsoa, ovatko ne koirasusia vai tavallisia, pohtii useamman kerran eläimet kohdannut Juha Kuusikoski.

Koirasusia hellitään lemmikkeinä jo kymmenissä suomalaiskodeissa.

- Olen aina pitänyt susista ja villieläimistä, mutta kun susia ei saa lemmikiksi, halusin koirasuden, perustelee kouvolalainen Anne Ripattila harrastustaan.

Hänelllä on kolme koirasutta. Suomalaisissa eläimissä on sutta yleensä paristakymmenestä kolmeenkymmeneen prosenttia. Susiprosenttia haluttaisiin lisätä ulkonäön vuoksi. Pentuja tuodaan ulkomailta, lähinnä Yhdysvalloista.

Risteymäpennut arvaamattomia

Maa- ja metsätalousministeriö, Kennel-liitto ja eläintutkijat pitävät risteymiä liian vaarallisina ihmisympäristöön. Susien elämää tutkinut, eläkkeellä oleva eläintieteen professori Erkki Pulliainen ei hyväksyisi pieniäkään susipitoisuuksia, sillä ominaisuuksien periytyminen on yllätyksellistä.

- Pennuissa saattaa olla yksilöitä ylivilkkaista äärimmäisen flegmaattisiin. Flegmaattisten käytöksestä ei voi ennustaa mitään. Ne saattavat käydä suoraan ihmisen kimppuun. Tästä on maailmalla esimerkkejä.

"Susi" Pulliainen on vaatinut koirasusien kieltämisestä kansanedustajana. Ruotsin mukainen koirasusien kielto ei ole kuitenkaan edennyt Suomessa. Viime viikolla maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila aikoi pistää asiaan vauhtia ministeriössään. Vähintään virallisen rekisterin perustamista on vaadittu. Harrastajilla on jo epävirallinen rekisteri.

Koirasusien kieltoa olisi vaikea valvoa. Tuontipentujen perimää ei pystyttäisi tunnistamaan tullissa, koska se on vaikeaa DNA-tutkijallekin.

Lähteet: YLE Uutiset / Hilkka Säävälä