Virkistyskalastaja voi joutua ilmoittamaan lohisaaliinsa

Vapaa-ajankalastajat voivat joutua jatkossa ilmoittamaan kaikki saaliksi saamansa lohet. EU pyrkii lisäämään virkistyskalastajien valvontaa.

talous
Vapaa-ajan kalastaja esittelee pyydystämäänsa lohta ystävälleen.
Valvonnan taustalla on tarve pitää tarkemmin silmällä uhanalaisia kalakantoja.YLE

Alun perin EU:n komissio kaavaili virkistyskalastajille velvollisuutta ilmoittaa kaikki saaliinsa. Ilmoitusvelvollisuus on kuitenkin rajattu koskemaan vähenemässä olevien lajien kalastusta.

EU:n maatalousministerit neuvottelevat virkistyskalastuksen rajoituksista Luxemburgissa. Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ei ole rajoitusten kannalla vaan yrittää neuvotella lievennyksiä.

Valvonnan taustalla on tarve pitää tarkemmin silmällä uhanalaisia kalakantoja. Harrastajat ovat voineet saada suuriakin määriä esimerkiksi turskaa eteläisellä Itämerellä ja tonnikalaa Välimerellä, kertoo neuvotteleva virkamies Orian Bondestam maa- ja metsätalousministeriöstä.

Suomessa valvottaviksi saattavat päätyä harrastajien lohisaaliit. Komissio laatii parhaillaan ensi vuodeksi Itämeren uutta suojeluohjelmaa, joka sisältää ehdotukset muun muassa lohikannoista. Ohjelman suositusten perusteella voidaan aloittaa lohisaaliiden tarkempi kirjaaminen ylös.

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä ihmettelee, minkä takia vapaa-ajan kalastajat otetaan silmätikuksi. Kalakantoja vaarantavat hänen mielestään ammattilaiset. Hän toivoo, että koko harrastajia koskeva artikla hylätään.

- Tämä on huonoa lainsäädäntöä eikä sovi pohjoismaisiin ympyröihin.

Esillä on myös kaikkien kalastusalusten rekisteröinti, mikä Mäkelän mukaan tarkoitaisi soutuveneidenkin kirjaamista. Mihin harrastusta valvova viranomainen ja rekisteri tulisivat, ei vielä tiedetä.

Harrastajilta kielletään myynti

Kalan myynnin EU aikoo kieltää virkistyskalastajilta kokonaan. Tämä ei ole Mäkelän mukaan ongelma vaan kalan myynti voidaankin jättää ammattilaisille.

Bondestam on saanut harrastajilta valituksiakin.

- On aika viatonta, jos saa liikaa ahvenia, ja myy niitä eteenpäin. Meillä ajatellaan, ettei tällainen sääntely kuulu yhteisön piiriin, Bondestam arvioi.

Lähteet: YLE Uutiset / Hannele Muilu