Liettuassa etsitään CIA:n salaista vankilaa

Liettuan parlamentti selvittää, onko maassa ollut Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salainen vankila. Vaikka maan johto kiistää vankilan olemassaolon, siitä on saatu paljon viitteitä.

Ulkomaat

Selvitystyön tekee Liettuan parlamentin kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen komitea. Parlamentin on määrä keskustella aiheesta ensi viikon tiistaina.

Liettuassa salaisesta vankilasta on puhuttu pitkin syksyä. Viimeksi tiistaina maan presidentti Dalia Grybauskaite sanoi saaneensa epäsuoria viitteitä siitä, että vankila on todella ollut pääkaupungin Vilnan lähellä. Grybauskaite totesi, että jos vankilatiedot pitävät paikkansa, Liettuan pitäisi ottaa vastuu asiasta ja pyytää anteeksi.

Yhdysvaltalainen televisiokanava ABC lisäsi keskiviikkona löylyä ja julkisti tietoja lentokoneista, joiden väitetään kuljettaneen al-Qaidan terroristeja Afganistanista Vilnaan. Lentoja oli ainakin kaksi ja ne tehtiin syyskuussa 2004 ja heinäkuussa 2005. ABC:n mukaan entiset CIA:n työntekijät vahvistavat asian.

Vilnassa sijaitsi ABC:n mukaan viimeinen CIA:n Euroopan vankiloista. Puolan ja Romanian vankilat suljettiin ennen sitä. Vilnan vankila suljettiin sen jälkeen, kun muista laitoksista oli vuotanut tietoja medialle marraskuussa 2005, kertoo ABC.

Liettuan tuolloinen presidentti Valdas Adamkus samoin kuin tuolloinen pääministeri Algirdas Brazauskas ovat kiistäneet ABC:n tiedot.

Euroopan parlamentin salaisiin vankiloihin erikoistunut raportoija Dick Marty sanoo saaneensa vahvistuksen vankiloista liikkuviin mediatietoihin. Hänen mukaansa CIA perusti vankiloita ulkomaille, koska vankiloiden kustannukset Yhdysvalloissa nousivat liian korkeiksi.

Lähteet: BNS, AP