Rotta panee kokintaidot koetteille

Alkava talvi ajaa jyrsijöitä hakemaan suojaa sisätiloista. Eläimiä voidaan torjua kemiallisesti, mikäli torjunta-aineet sijoitetaan lasten ja lemmikkien ulottumattomille. Hiiriä on helppo pyytää loukuilla, mutta rotta osaa väistää loukkuherkut.

luonto
YLE

Melkein kolmikymmenvuotisen työuransa aikana Taisto Eronen on oppinut tuholaistorjunnasta sen, ettei rottaa pysty helpolla naruttamaan.

- Toisin kuin hiiri, rotta ei mene helpolla loukkuun. Eläin asettaa kokin taidot koetteille, kuvailee Eronen.

Tärkeintä on aloittaa sisätiloista suojaa ja ruokaa etsivien jyrsijöiden torjunta jo ulkona. On huolehdittava siitä, että pihalla ei ole houkutuksia. Onpa kyse omakoti-, rivi- tai kerrostalosta pihat on pidettävä siistinä, kompostit ja jätehuolto kunnossa. Myös lintulaudat on syytä pitää sellaisessa paikassa, etteivät jyrsijät tule syömään.

Kemiallisia torjunta-aineita voi käyttää, kunhan huolehtii niiden eristämisestä. Torjunta-aineet on sijoitettava erillisiin laatikoihin.

- Sisätiloissa jyrsijöitä kannattaa pyytää pääasiassa loukuilla, sanoo Eronen.

Myrkkyä syönyt hiiri ei ole Erosen mukaan vaaraksi kissalle, kunhan kissan ruokavalio ei koostu kokonaan myrkytetyistä jyrsijöistä.

Oravat ovat rauhoitettuja eläimiä. Niiden torjuntaan Eronen suosittelee vain ja ainoastaan talon rakenteiden korjaamista tai kulkuesteiden rakentamista.