1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Huijaa kesä talven keskelle

Kukat voi saada kukkimaan uudelleen keskellä talvea. Hyötämisessä huijataan kasvien biologista kelloa ja sen avulla onnistuu vaikkapa joulukukkien kasvattaminen itse. Hyötäminen pitää aloittaa nyt!

Pullistuneista kukka-aiheista tulee jouluksi kukkivia ja tuoksuvia kieloja. Kuva: YLE / Vihtori Koskinen

Varhain kesällä kukkineita kieloja voi huijata kukkimaan uudestaan vaikkapa jouluna. Se onnistuu hyötämällä. Anneli Salon pihalla Nastolan Villähteellä hyödettiin kieloja keskellä lokakuuta.

Salo teki siis jouluvalmisteluja. Ajankohta lokakuussa voi tuntua erikoiselta, mutta nyt on oikea aika, jos tahtoo omaan joulupöytään itse hyötämiään kukkivia kieloja laittaa. Hyötämällä saadaan kasvin vuosirytmi sekaisin ja se saadaan kukkimaan väärään aikaan.

Tässä kansalliskukkamme kielon hyötämisohje. Ohjeet on laatinut Suomen Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Ranta. Kielojen hyötämisohjeet on julkaistu Hyötykasviyhdistyksen jäsenlehti Pähkylässä:

  1. Kaivetaan ylös syyskuussa

Syyskuussa, ennen lehtien lakastumista, kaiva pitkät ja turpeat juurakot maasta (vain omalta maalta tai maanomistajan luvalla). Vaakasuoraan haaroittuvien maarönsyjen kärjissä on monenkokoisia ja –muotoisia erillisiä ituja. Ota suurimmat ja tylppäkärkiset, koska vain niissä on kukka-aiheita. Kukka-aiheen kehittämiseen menee kielolta kolme vuotta. Siksi kasvustoissa on alueita, missä ei kukkivia kieloja ole ollenkaan.

Ota kukintakelpoiset idut erilleen ja sido ne nipuiksi. Istuta muut takaisin maahan. Idut on säilytettävä kylmässä, joko kellarissa tai jääkaapissa. Etelä-Suomessa ne voi kaivaa maahan. Kasvupaikka on vain muistettava merkitä, niin että sitten löytää ne myöhemmin.. Kieloa käsiteltäessä on muistettava, että koko kasvi on myrkyllinen sisältäen sydänaktiivisia glykosideja.

  1. Marraskuussa aloitetaan lämpimällä kylvyllä

Marraskuun loppupuolella ota niput kylmästä tai kaiva ylös maasta. Noin kuudessa viikossa kielo pitäisi saada kukkimaan. Lämpökäsittely nopeuttaa kehitystä. Laita astiaan lämmintä vettä (35-38 asteista) ja upota idut siihen.

Anna niiden liota siinä 8-10 tuntia. Jotta lämpö pysyisi tasaisena ilman erikoista lämmityslaitetta, voit laittaa astian niin sanottuun heinälaatikkoon tai pitää astiaa lämpöpatterin vieressä. Kylmenneen veden voi vaihtaa muutaman kerran tarvittaessa. Veden lämpötila ei saa laskea alle kymmenen eikä se saa nousta yli 39 asteen.

  1. Istuttaminen ja hoito

Kylvyn jälkeen istuta idut tilavaan ruukkuun. On erittäin tärkeää, että laitat juurakot syvälle multaan: idut saavat näkyä sentin verran mullan yläpuolella. Istutuksen jälkeen vie ruukku lämpimään ja pimeään. Pimeyden saa helposti järjestetyksi, kun laitat mustan muoviruukun hupuksi mullan päälle ruukkuun.

Kastelusta on huolehdittava, ruukku ei missään tapauksessa saa kuivua. Poista pimennysruukku, kun kukkanuput tulevat esiin. Vie sitten ruukku valoisaan ja viileään paikkaan. Kun annat lannoitevettä silloin tällöin, lehdet saavat voimakkaan vihreän värin. Voit antaa lannoitteen jo istutuksen yhteydessä sarvilastun muodossa.