1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israel sanoo neuvotelleensa Iranin kanssa - Iran kiistää

Iran kiistää israelilaistiedot, joiden mukaan sen edustaja olisi käynyt Israelin kanssa neuvotteluja ydinaseettoman Lähi-idän mahdollisuudesta. Neuvotteluista kertoi israelilainen Haaretz-lehti ja myös Israelin atomienergiakomission edustaja vahvisti neuvotteluja käydyn.

Ulkomaat

Haaretz-lehti kertoi torstaina, että Israelin ja Iranin edustajat olisivat neuvotelleet syyskuun lopulla Egyptin pääkaupungissa Kairossa ja neuvottelujen aiheena oli mahdollisuus julistaa Lähi-itä ydinaseettomaksi. Haaretzin mukaan neuvotteluihin osallistui edustajia myös muista Lähi-idän maista sekä Yhdysvalloista ja Euroopasta.

Israelia edusti atomienergiakomission aserajoitusjohtaja Meirav Zafary-Odiz ja Irania maan lähettiläänä Kansainvälisessä atomienergiajärjestössä IAEA:ssa toimiva Ali Asghar Soltanieh, Haaretz sanoo.

Israelin atomienergiakomission tiedottaja Yael Doron vahvisti uutistoimisto AFP:lle, että komission edustaja on tavannut Iranin edustajan useita kertoja. Hän ei kertonut tapaamisen sisällöstä.

Iran kuitenkin kiistää, että se olisi käynyt ydinneuvotteluja Israelin kanssa. Valtiollisen television lainaaman Iranin atomienergiajärjestön edustajan mukaan väite on valhe, jolla on tarkoitus vaikuttaa Iranin ja suurvaltojen välisiin neuvotteluihin Iranin ydinohjelmasta.

Neuvottelut olisivat ensimmäiset suorat neuvottelut Israelin ja Iranin välillä 30 vuoteen eli sen jälkeen, kun Iranin shaahi syrjäytettiin islamilaisessa vallankumouksessa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi