Saharov-palkinto venäläiselle Memorial-järjestölle

Venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial on saanut Euroopan parlamentin tämänvuotisen Saharov-palkinnon. Yksi järjestön aktivisteista, Natalja Estemirova murhattiin viime elokuussa.

Ulkomaat
Venäläisen ihmisoikeusjärjestö Memorialin kyltti.
GBRTV

Memorialin puolesta ihmisoikeuspalkinnon ottavat vastaan Ljudmila Alexejeva, Oleg Orlov ja Sergei Kovalev. Parlamentti kiittää järjestön edustajia rohkeiksi ihmisiksi, jotka etsivät totuutta.

Memorial puolustaa perusoikeuksia muun muassa Venäjän konfliktialueilla.

Viime heinäkuussa järjestön aktivisti, Tshetshenian ihmisoikeusrikkomuksia tutkinut Natalja Estemirova siepattiin Tshetsheniassa ja hänet löydettiin samana päivänä murhattuna naapuritasavallasta Ingushiasta.

50 000 euron suuruinen Saharov-palkinto luovutetaan 16. joulukuuta Strasbourgissa. Nyt 21. kertaa myönnetty palkinto on nimetty neuvostoliittolaisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan.

Memorial on pitkään ollut Venäjän viranomaisten silmätikkuna. Moskovalainen oikeusistuin määräsi aiemmin lokakuussa järjestön peruuttamaan syytöksen, että Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov on vastuussa Estemirovan murhasta. Orlov ja Memorial tuomittiin maksamaan 70 000 ruplaa (1 500 euroa) korvausta Kadyrovin kunnian ja maineen pilaamisesta.

Lähteet: AFP, DPA, AP