1. yle.fi
  2. Uutiset

Sikainfluenssarokotukset alkaneet eri puolilla maata

Eri puolilla maata on aloitettu terveyskeskusten hoitohenkilöstön rokottaminen sikainfluenssaa vastaan. Kaikki alueelliset rokotteiden jakopisteet ovat saaneet rokotteensa. Viimeisimmätkin kunnat saavat rokotteet ensi viikolla ja terveydenhuollon henkilökunnan rokottaminen alkaa välittömästi rokotteen saavuttua.

Kotimaan uutiset
Injektioruisku käsivarressa.
YLE

Inarin kunta sai rokotepakettinsa torstaina. Vaikka Inarissa on ollut runsaasti syysflunssaa, ei siellä ole diagnosoitu yhtään sikainfluenssatapausta.

- Silti me aloitamme väeston rokottamisen ohjeiden mukaan. Ensimmäisenä meillä rokotetaan kuitenkin hoitohenkilökunta, kertoo Inarin terveyskeskuksen johtava lääkäri Kirsi Nylander.

Vähän alempana pohjoisessa diagnosoituja tapauksia sen sijaan on. Sodankylässä tapauksia on 20 ja kolmessa Lapin varuskunnassa sikainfluenssa on kaatanut varusmiehiä.

Etelä-Suomessa epidemialta on toistaiseksi vältytty. Silti tauti otetaan vakavasti. Tampereella on torstaina pidetty pandemiakokous ja Helsingissä on aloitettu hoitohenkilökunnan rokotukset.

Henkilökunta empii rokotteen ottamista

Rovaniemellä H1N1-epidemia on jo alkanut ja ensimmäiset hoitohenkilökuntaan kuuluvat ovat jo saaneet rokotteensa. Rovaniemellä osa henkilökunnasta on empinyt rokotteen ottamista.

- Minä en aikonut aluksi ottaa rokotetta, mutta muutin mieleni tänään, kertoo terveyskeskuksen sairaanhoitaja Katja Korhonen.

- Muutin mieleni, koska työskentelen puhelinpalvelupisteessä ja kuulen, miten hirveän kipeitä ihmiset ovat. Haluan itse välttyä taudilta ja taudin levittämiseltä.

Helsingissä rokotukset on aloitettu torstaina, Turussa ne alkavat ensi viikolla.

- Turussa työnantaja kehottaa kaikkia ottamaan rokotteen, mutta ketään ei pakoteta siihen, sanoo Turun terveyskeskuksen lääkäri Pekka Kirstilä.

Kaikille riittää rokotteita

THL:n rokottamosta vakuutetaan, että rokotetta riittää kaikille. Rokottamo on saanut postitettua ensimmäiset rokotteet maakuntien sairaala-apteekkeihin ja lääkekeskuksiin. Näistä rokotteet jaetaan kuntien terveyskeskuksiin.

Oulussa, kuten useassa muussakin kunnassa rokotukset aloitetaan marraskuun alussa. Kuopiossa odoteltiin rokotepakettia vielä aamulla.

- Jos rokotteet tulevat, niin rokottaminen aloitetaan ensi viikolla äitiys- ja lastenneuvoloista. Samassa lähetyksessä on myös rokotteet henkilökunnalle, kertoo lääkärivastaanoton apulaisosastonhoitaja Raija Miettinen.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy kehottaa jäseniään ottamaan rokotteen. Tehystä muistutetaan, että henkilökunnan rokottaminen on myös työsuojelukysymys.

Lähteet: YLE Uutiset / Maria Tolppanen

Lue seuraavaksi