1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Olutliitto vaatii myös pienpanimoille täyttä ulosmyyntioikeutta

Viinitiloille on tulossa oikeus kaupata niin sanottua matkamuistolikööriä. Olutliitto vaatii, että myös pienpanimoille annetaan täysi oikeus myydä olutta ulos.

Kotimaan uutiset

Sosiaalipoliittinen ministerityöryhmä antoi torstaina hyväksyntänsä viinitilojen liköörinmyyntiä koskevalle lakiesitykselle. Muutoksella halutaan turvata yrittäjien toimintamahdollisuuksia ja työllistää.

Olutliitto kysyy, mihin vastaavasti unohtui pienpanimoiden elinkelpoisuus ja miksi taajamassa valmistettu kuusiprosenttinen olut on vaarallisempaa kuin haja-asutusalueella valmistettu likööri.

Oluen harrastajia ja kuluttajia edustava liitto huomauttaa, että pienpanimoiden osuus koko alkoholinkulutuksesta on prosentin kymmenyksiä. Käsityöläisoluet maksavat 3-4 euroa pullo, ja olutpullot ovat pienpanimoiden matkamuistoja.

Olutliitto katsoo, että jos hallitus hyväksyy tilaliköörien myynnin, mutta estää pienpanimoiden kehittymisen, se syrjii olutta ja oluen kuluttajia.

Nykyisin pienpanimot saavat myydä olutta suoraan, jos niillä on lupa kioskin pitämiseen.

- Kaytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pienpanimolla on oltava koppi, jonka hyllyllä on sukkahousut ja purkki hernekeittoa, jotta kioskin määritelmä täyttyisi. Tätä on ollut vaikea selittää ulkomaalaisille, Olutliitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi