1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos vie Keski-Suomesta talven

Jos kasvihuonekaasujen päästöjä ei saada kuriin, voivat myrskyt ja tulvat olla arkipäivää myös Keski-Suomessa. Ilmaston lämpeneminen lisää ääri-ilmiöitä ja muuttaa ratkaisevasti maakunnan ilmastoa.

ilmastonmuutos
Syksyinen puu ja suihkukoneen jälki taivaalla.
YLE / Janne Ahjopalo

Ilmastoennusteiden mukaan vuoden keskilämpötila nousee Keski-Suomessa noin viisi astetta vuosisadan loppuun mennessä. Suurin osa noususta osuu talveen ja talvien keskilämmöt saattavatkin nousta jopa seitsemän astetta. Tämä tarkoittaisi sitä, että tammikuu muuttuisi lämpötilaltaan nykyisen marraskuun kaltaiseksi, mutta sademäärä lisääntyisi puolella.

- Meille tulee enemmän vettä talvella. Jos mietitään rakennettua ympäristöä, niin se että mitä rakennetussa ympäristössä tapahtuu silloin kun jäiseen maahan alkaa tulla rankkasateita, miten se rakennettu ympäristö pystyy vastaamaan siihen, pohtii projektipäällikkö Hannu Koponen BalticClimate -hankkeesta.

Kesien keskilämpötila nousisi noin kolme astetta, ja vuoden keskilämpötila viisi astetta vuoteen 2100. Viisi astetta voi tuntua vähältä, mutta viime jääkauden aikana keskilämpötila oli vain viisi astetta nykyistä alempi. Se riitti peittämään suuren osan Eurooppaa jään alle.

Lämpötilan nousu voimistuu jo 30 vuoden kuluttua, jos kasvihuonekaasujen päästöjä ei saada kuriin. Kasvukausi maakunnassa pitenisi, mutta sään ääri-ilmiöt kuten myrskyt, tulvat ja kuivuudet lisääntyisivät.

Keski-Suomen ilmastoennuste on osa EU:n Itämeri-ohjelman rahoittamaa hanketta, joka selvittää mahdollisuuksia ilmastomuutoksen hiljentämiseen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi