Nanotiedekeskukselle miljoonarahoitus

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkimukset ovat saaneet syksyn aikana merkittävää rahoitusta Suomen Akatemialta. Akatemia on tukenut kuutta eri tutkimushanketta yhteensä 1,7 miljoonalla eurolla.

tiede
Nanotiedekeskuksessa kaikki pieni onkin suurta.
Nanotiedekeskuksessa kaikki pieni onkin suurta.Petteri Kivimäki

Yksittäisten tutkimusten saama rahoitus vaihteli reilusta 140 000 eurosta lähes 490 000 euroon. Suurimman yksittäisen tuen sain professori Matti Mannisen tutkimus, jossa pyritään kehittämään uutta teoriaa tutkimalla kvantti-ilmiöitä eksoottisissa hiloissa ja nanorakenteissa. Projekti liittyy laajempaan nanotieteiden teoreettiseen tutkimuskokonaisuuteen.

Toiseksi suurimman tuen sai professori Janne Ihalainen, jonka aiheena on proteiinien ja nukleotidien paikannus ja toiminta soluissa. Tarkoituksena on kehittää uutta biokuvantamismenetelmää, jonka avulla olisi mahdollista kuvantaa yhä tarkemmin solujen sisältämiä proteiineja, RNA:ta ja DNA:ta.

Suomen Akatemian tukea saivat myös akatemiatutkija Mika Petterssonin tutkijaryhmä, yliassistentti Jussi Topparin tutkimus, professori Jussi Timosen tutkimus sekä professori Jouko Korppi-Tommolan tutkimus. Kaikki hankkeet liittyvät nanoteknologian kehittämiseen ja sen hyödyntämiseen esimerkiksi lääke- ja energiateollisuudessa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi