Kaupunginorkesterin solistina Arto Noras

Joensuun kaupunginorkesteri saa solistivieraakseen maailman huippusellistin, Arto Noraksen. He esittävät torstaina Carelia-salissa Beethovenin, Debussyn ja Kokkosen teoksia. Kaupunginorkesterille nimekkäät vieraat ovat tärkeitä paitsi musiikillisesti, myös suuremman yleisön tavoittamiseksi.

Arto Noras
Arto Noras soittaa selloa Joensuun kaupunginorkesterin kanssa.
YLE / Heikki Haapalainen

Kun Joensuun kaupunginorkesteri harjoitteli aamupäivällä, lavalta puuttui vielä odotettu kuuluisuus. Arto Noras on vuosikymmenten ajan kiertänyt maailmalla konsertoimassa ja häntä on kuultu useimpien huippuorkestereiden ja kapellimestareiden kanssa. Joensuussa häntä odotettiin jännityksellä.

- Tähän vierailuun liittyy erityisesti se mielenkiintoinen historiallinen seikka, että Joonas Kokkonen on säveltänyt sellokonserton lähes päivälleen tasan 40 vuotta sitten, omistanut se Arto Norakselle, joka on kantaesittänyt sen 40 vuotta sitten, kertoo intendentti Pirkko Ahola.

Tärkeää konserttia varten kaupunginorkesteria on kasvatettu tavallista suuremmaksi kokoonpanoksi. Mestari itse palaa mielellään Joensuuhun esittämään tuttua teosta.

- Kokkosen teos on erittäin hyvä. Sen huomaa myös siitä, että se on luultavasti suomalaisista sellokonsertoista eniten ulkomailla esitetty. Se on usein takuu; mitä enemmän teosta esitetään, sitä enemmän enemmän yleensä esittäjät ja yleisö siitä pitävät, Noras tietää.

Noraksen maine on pitkän työn tulos. Soitettuaan selloa lapsesta asti, hän ponnahti kuuluisuuteen kuusikymmentäluvulla. Soittonsa lisäksi hän vaikuttaa sellotaiteen kehitykseen kilpailujen ja tapahtumien kautta. Hän on myös usein tuomarina sellokilpailuissa.

Noraksella on pitkä ura professorina Sibelius-akatemissa ja lisäksi hän pitää mestarikursseja eri puolilla maailmaa. Soittaminen ja opettaminen on edelleen työ, jolle Noras haluaa omistautua.

- Kun terveys säilyy vaan, niin voi katsoa yhä positiivisesti tulevaisuuteen, Noras tuumii.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Heikki Haapalainen