1. yle.fi
  2. Uutiset

THL:n Ruutu: Suomessa annettava rokote turvallinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu pitää Suomessa annettavaa sikainfluenssarokotetta turvallisena. Ruutu kumoaa samalla Suomessa annettavaa rokotetta vastaan esitetyt arvostelut.

Kotimaan uutiset
Petri Ruutu
Yle

- Rokote, jota Suomessa käytetään on turvallinen, monipuolinen osoitusaineisto kertoo siitä, sanoo Ruutu.

Rokotuksiin perehtynyt yhdistys on arvostellut Suomessa tarjottavaa sikainfluenssarokotetta. Lasten vanhemmista koostuvan Rokotusinfo-yhdistyksen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tarjoaa väärää sikainfluenssarokotetta raskaana oleville naisille.

Yhdistyksen mukaan Suomeen ei ole tilattu lainkaan rokotetta, jota Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee ensisijaiseksi rokotteeksi raskaana oleville naisille.

Ruudun mukaan yhdistys on "käynyt kalalla valikoivalla ongella". WHO suosittelee Ruudun mukaan myös Suomessa annettavaa rokotetta.

Ruudun mukaan sikainfluenssan leviämisessä on kysymys muutamasta viikosta ja hänen mukaan mahdoton ennustaa mihin influenssa seuraavaksi leviää Suomessa.

Kiireestä huolimatta tilanne on Ruudun mukaan parempi kuin kesällä arveltiin.

- Huomattava osa riskiryhmistä ehditään rokottaa, jos rokotteita aletaan hakea, sanoo Ruutu.

- Rokotuksen riski on pienempi kuin epidemian aiheuttama riski, Ruutu toteaa.

Ruutua haastatteli YLEn Aamu-tv.

Ei ole selvää kuinka todennäköistä on, että raskaana oleva saa pandemiassa vakavaoireisen taudin. Tiedetään kuitenkin, että riski on moninkertainen muihin samanikäisiin verrattuna ja riski todennäköisesti suurenee raskauden edetessä, kertoo THL.

Raskaana olevien hengitystieinfektiot johtavat sairaalahoitoon muita herkemmin, sillä kasvava kohtu täyttää vatsaonteloa ja pienentää näin keuhkojen varatilavuutta. Myös ennenaikaisen synnytyksen riski on korkeampi influenssaan sairastuneilla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi