TVR:n Pohja: Työttömyysvakuutusmaksut nousevat seuraavina vuosina

Työttömyysvakuutusmaksut nousevat seuraavina vuosina, uskoo Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Heikki Pohja. Hallitus päätti keskiviikkona, että vakuutusmaksut nousevat maltillisemmin kuin mitä työttömyysvakuutusrahasto on vaatinut.

talous

- Palkansaajamaksu voi nostaa yli yhden prosenttiyksikön, jolla tasolla se on viimeksi ollut vuonna 2000, täsmentää Pohja YLEn Aamu-tv:n puhelinhaastattelussa.

Hallitus päätti, että vakuutusmaksut nousevat 0,2 prosenttiyksikköä, vaikka työttömyysvakuutusrahasto vaati 0,7 prosenttiyksikön nostoa. Ensi vuonna palkansaajan maksu on 0,4 prosenttia palkasta, kun se oli tänä vuonna 0,2 prosenttia ja viime vuonna 0,34 prosenttia.

Heikki Pohjan mukaan painetta työttömyysvakuutusmaksun nostamiseen on, jos laki vaatii, että menot rahoitetaan maksutuloilla ja lainanottoon on samalla enimmäisraja. Hän uskookin, että vuonna 2011 puhutaan jo moninkertaisesta korotuksista kuin, mitä hallitus hyväksyi keskiviikkona.

Pohja arvioi, että työttömyysvakuutusmaksu saattaa pysyä korkeana vielä neljäkin vuotta. Se, miten kauan palkansaajien työttömysvakuutusmaksu pysyy korkeana, riippuu lähivuosien työllisyystilanteesta ja laman kestosta. Lama voikin kestää vielä vuoteen 2013 saakka.

Työttömyysvakuutusrahasto joutuu ottamaan lainaa

Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja kertoo, että työttömyyskassat ovat hakeneet rahoitusta vakuutusrahastolta 900 miljoonaa euroa tänä vuonna. Rahasto on myöntänyt myös lisärahaa kassoille 420 miljoona euroa. Rahan tarve on siis kaksinkertaistunut, lisää Pohja.

Jos taantuma jatkuu vielä ensi vuonna ja työttömyys kasvaa valtiovarainministeriön ennusteen mukaisesti, Pohja arvioi, että työttömyysvakuutusrahasto joutuu ottamaan ensi vuonna lainaa 300 miljoonaa euroa. Jos työttömyys kasvaa pelättyä enemmän, kasvaa samalla myös lainan määrä.

Lähteet: YLE Uutiset