Stubb: Afganistan-joukkojen jatkokin oli mahdollista

Ulkoministeri Alexander Stubb kertoo olleensa tietoinen Afganistanissa olevien suomalaisten täydennysjoukkojen vetäytymisaikataulusta. Stubb sanoo vielä viikonloppuna pitäneensä yhtenä mahdollisuutena sitä, että suomalaisjoukot pysyisivät Afganistanissa myös vaalien toisen kierroksen ajan.

Ulkomaat
Suomalainen rauhanturvaaja tarkkailee maisemaa miehistönkuljetusajoneuvosta.
YLE

- Elättelin viikonloppuna vielä toivetta, ettei olisi tarvetta vetäytyä, mutta alkuviikosta kävi selväksi, että näin tehdään, Stubb kertoi YLE Uutisten haastattelussa.

Stubb korostaa, että Suomella olisi ollut poliittinen valmius pitää joukot maassa mutta tekninen valmius puuttui.

Stub muistuttaa myös, että Nato-yhteistyössä jo aiemmin tehtyjen suunnitelmien mukaan ruotsalaisjoukkojen oli määrä korvata suomalaisjoukot vaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen. Hän ei usko, että Suomea arvostellaan vetäytymisestä ulkomailla, sillä suomalais-ruotsalaista komppaniaa katsotaan kokonaisuutena.

Keskiviikkona kävi ilmi, että presidentti Tarja Halonen ei ollut saanut ajantasaista tietoa suomalaisten lisäjoukkojen vetäytymisestä Afganistanista ennen vaaleja. Stubb arvioi, että kyse oli matkan varrella sattuneista informaatiokatkoksista.

Lähteet: YLE Uutiset