1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen viinitilat saavat pian kaupata likööriäkin

Alkoholilain viinitiloja koskeva muutos siirtyy pian eduskuntaan. Sosiaalipoliittinen ministerityöryhmä antoi tänään siunauksensa lakiesitykselle, joka sallisi myös niin sanotun matkamuistoliköörin myynnin viinitiloilla.

Kotimaan uutiset

Nyt tilaliköörejä saa myydä vain Alkossa. Viinitiloilla odotetaan innolla alkoholilain muutosta, sillä niillä itsellään on lupa vain 13 prosenttia alkoholia sisältävien tuotteiden vähittäismyyntiin.

Viinitilojen vuosittaismyyntiä piristävällä muutoksella halutaan turvata yrittäjien toimintamahdollisuuksia, vaikuttaa maatilamatkailuun ja työllistää syrjäseuduilla.

Ministeriryhmän mukaan laajemmat myyntioikeudet eivät aiheuttaisi mainittavia haittoja, koska myyntimäärät ovat pieniä, myymälät kaukana asutuskeskuksista ja tuotteet usein matkamuistoja.

Laki sisältäisi vaatimuksen, että likööri valmistetaan maaseudulle ominaisista marjoista, hedelmistä tai muista kasvinosista. Prosentteja siinä saisi olla enintään 22. Kolmanneksi valmistuksessa saataisiin käyttää pelkästään maatalousperäistä alkoholia.

Syysistuntokaudella eduskunnalle etenevän lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi