1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kone tunnistaa kasvot suttuisestakin kuvasta

Diplomi-insinööri Ville Ojansivu on kehittänyt uuden menetelmän, jonka avulla tietokone tunnistaa kohteen aiempaa luotettavammin epäselvästä kuvasta. Ojansivu väittelee tunnistusmenetelmistä perjantaina Oulun yliopistossa.

Kotimaan uutiset
YLE / Ari-Pekka Sirviö

Ville Ojansivun väitöstutkimus on herättänyt kiinnostusta ulkomaillakin. Uuden menetelmän avulla kun on mahdollista tunnistaa ihminen entistä varmemmin epätarkasta kasvokuvasta.

Tunnistusmenetelmät soveltuvat myös kahden tai useamman suttuisen kuvan välisen siirtymän selvittämiseen. Viranomaisten lisäksi suttuisia kuvia tulkitsevalla tietokoneella on käyttöä myös teollisuusautomaatiossa, robotiikassa ja lääketieteessä.

Tietokone näkee kohinan taakse

Kuvien sisällön tunnistamiseen käytetään usein digitaalisesta kuvasta mitattavia numeerisia piirteitä. Ojansivun kehittämässä tunnistusmenetelmässä piirteet lasketaan kuvan spektristä eli taajuusinformaatiosta eivätkä arvot riipu kuvien epätarkkuuden määrästä.

Menetelmän avulla tietokone tunnistaa entistä luotettavammin esimerkiksi valvontakameran kuvassa olevan ihmisen, kohinasta huolimatta. Edes suuret muutokset kuvakulmassa ja valaistuksessa eivät heikennä tunnistustulosta merkittävästi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi