1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittihallitus ennakoi jo neljän asteen lämpenemistä

Britannian hallitus on julkaissut verkkopalvelun, jolla kuvataan vaikutuksia, jotka aiheuttaisi ilmaston lämpeneminen neljällä asteella. Act on Copenhagen -sivustolla julkaistulla interaktiivisella kartalla ministerit haluavat painottaa Kööpenhaminan ilmastokokouksen valtavaa merkitystä.

Ulkomaat
Yksityiskohta maailmankartasta, jossa on kerrottu ilmaston neljän asteen lämpenemisen vaikutukset.
Met Office

Britannian hallituksen ulkoministeri David Miliband ja hänen veljensä energia- ja ilmastonmuutosministeri Ed Miliband ovat tilanneet interaktiivisen kartan maan ilmatieteen laitokselta.

Kansainvälinen yhteisö on ottanut tavoitteekseen, ettei ilmasto lämpenisi enempää kuin kaksi astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Monet ilmastotutkijat arvelevat kuitenkin, että lämpeneminen on ehtinyt jo niin pitkälle, ettei tavoitteessa enää ole mahdollista pysyä.

Kartta ei ennakoi ilmaston lämpenemisen nopeutta tai neljän asteen lämpenemisen todennäköisyyttä. Arvioiden mukaan lämpeneminen kuitenkin jatkuu niin kauan, kun ilmastopäästöt eivät riittävästi vähene. Lämpeneminen tapahtuu myös viiveellä, sillä meret lämpenevät hitaasti ja ilmastoa lämmittävät kaasut pysyvät ilmakehässä kauan.

Sivustolta voi nähdä erityisesti ihmisen elämään liittyviä lämpenemisen seurauksia.

Arvion mukaan esimerkiksi maanviljelyn tuotanto laskee kaikilla alueilla, kun lämpeneminen ylittää kolmen asteen tason.

Veden saanti vaikeutuu. Kun vuonna 2080 maailmassa arvioidaan olevan 7,5 miljardia ihmistä, heistä 3 miljardia asuu alueilla, missä veden saanti on rajoitettua.

Merenpinnan odotetaan nousevan, mikä vaikuttaa suurin ihmisjoukkoihin varsinkin Kaakkois- ja Etelä-Aasiassa. Amazonasin sademetsistä huomattava osa tuhoutuu kuivuuteen ja metsäpaloihin.

Vuoden kuumimmat päivät olisivat Euroopassa kahdeksan astetta ja Yhdysvaltain suurkaupungeissa jopa 12 astetta nykyisiä ennätyslämpötiloja kuumempia. Tällä olisi merkittäviä terveysvaikuksia.

Huomattavaa on myös, että 1900-luvulla ilmastoa lämmittämään päätyi vain 40 - 50 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Loppuosa päästöistä imeytyi ns. hiilinieluihin, kuten kasvillisuuteen ja meriin. Nyt varsinkin merten kyky imeä itsensä hiilidioksidia on heikentymässä, joten yhä suurempi osa päästöistä lämmittää ilmastoa. Jos päästöjen vähentämistä viivytetään, vähentämisen vaikutus on vähäisempi.

Milibandit toteavatkin, ettei päästöjen vähentämiseen tähtäävän Kööpenhaminan kokouksen merkitys voisi olla suurempi.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi