Hometalo on usein perhetragedia

Kodista löytyvä homeongelma ajaa monen perheen suuriin vaikeuksiin. Esimerkiksi astma on hometaloissa asuvilla moninkertaisesti yleisempää kuin muilla. Home voi johtaa myös taloudelliseen ja henkiseen katastrofiin.

Kotimaa
Asumisterveysliitolla on suuri arkisto hometapauksista. Sienirihmasto kuljettaa kosteutta ja tuhoaa puurakenteita.YLE / heikki Ahonen

Asumisterveysliitolla on hyllymetreittäin ja megatolkulla kuvia ja asiakirjoja hometaloista. Toiminnanjohtaja Hannele Rämö esittelee tapauksia.

- Tämä sieni syö puurakenteet. Tämä talo oli tuhoutunut sienen vaikutuksesta niin pahasti, että sitä ei voitu enää korjata.

Asumisterveysliito AsTe ry:n toimistoon Heinolaan tulee päivittäin paljon puheluita ja sähköpostia ihmisiltä, jotka ovat löytäneet kodeistaan hometta. Liitto auttaa, neuvoo ja tukee. Ja tukea tarvitaankin, sillä liiton tuoreen kyselyn mukaan home sairastuttaa tehokkaasti. Esimerkiksi astma homeelle altistuneilla neljä kertaa yleisempää kuin väestöllä keskimäärin.

Home ajaa tragediaan

Terveyden lisäksi hometalollinen menettää usein paljon rahaa, jopa kodin. Asioiden painolasti voi johtaa inhimilliseen tragediaan. Toiminnanjohtaja Rämö tietää tältä vuodelta tapauksia, joissa homelöydöstä seuranneet paineet ovat ajaneet itsemurhiin.

Hannele Rämöstä oma hometalo ja taistelu terveyden puolesta teki voittajan ja muiden auttajan.

- Se on koulinut minusta tämän puolen asiantuntijan. Kukaan ei laula minua suohon, uhkuu Rämö itsevarmuutta. - Sellaista tapahtumaa ei varmasti enää tule, joka musertaisi sisäisen itsetunnon.