1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamun lehdet

Lehdet kirjoittavat Rusi-oikeudenkäynnistä ja suomalaisista kovapintaisista korpisotureista.

Rusin tapaus osoitti Seinäjoella ilmastyvän

Ilkan (siirryt toiseen palveluun) mielestä, miten heikko oikeusturva voi joskus olla.

”Tutkimuksia voidaan tehdä, mutta niiden kohteen täytyy pystyä puolustamaan itseään. Näin ei ollut Rusin tapauksessa. Hänet velvoitettiin vakavan rangaistuksen uhalla vaikenemaan tutkimuksista pitkäksi ajaksi. ”

Hovioikeus totesi nyt, että viranomaiset toimivat virheellisesti määrätessään ilmaisukiellon. Samoin hovioikeus muistutti, Ilkan mielestä aivan oikein, että Rusin kohtuuttoman vaikeaan asemaan saattanut tietovuoto johtui valtion viranomaisen laiminlyönnistä tai virheestä eikä ongelman ydin ollut tv-toimittaja, joka leipoi asiasta uutisjutun.

Ilkka ihmettelee, miten vähällä entinen oikeusministeri ja nykyinen eduskunnan varapuhemies Johannes Koskinen on päässyt. ”Valtion päätyminen korvausten maksajaksi johtuu hyvin pitkälle Koskisen julkisista lausunnoista”, lehti kirjoittaa. Koskisen lausunnoissa Rusista oli tullut syyllinen jo ennen kuin yhtään tuomiota oli annettu. Ilkka närkästelee sitä, ettei kukaan ole esittänyt Koskiselle erovaatimusta vaan tältä osin hovioikeuden päätöstä on seurannut täysi hiljaisuus.

Symbolinen korvaus ei riitä

Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) mielestä Rusille luvatut 47 000 euroa ei ole valtava korvaus aiheettomasta vankilaan joutumisesta ja maineen mustaamisesta. ”Summa on kuitenkin suuri verrattuna korvaustasoon esimerkiksi raiskauksista”, lehti kirjoittaa ja vaatiikin nykyistä tuntuvampia korvauksia kaikille rikoksen uhreille.

”Erityisesti on korostettava viranomaisten vastuuta omien virheidensä myöntämisessä. Vaikkei raha voi kaikkea korvatakaan.”

Ruotsalaiset ilkkuvat suomalaissoturien kotiinpaluulle

”Johan meille nauraa ruotsalaisetkin”, joutuu

Aamulehde (siirryt toiseen palveluun)n vastaava päätoimittaja Matti Apunen toteamaan Ylänurkassaan. Puolustusministerillä ja puolustusvoimien ylipäälliköllä on ollut aivan erilainen käsitys siitä, milloin suomalaissotilaat palaavat Afganistanista. Suomi on ainoa maa, joka on kotiuttamassa rauhanturvaajiaan ennen vaalien toista kierrosta, ja piinallisinta tässä kaikessa on, miten länsinaapurissa nyt ilkutaan. Apunen on lukenut Aftonbladetia.

”Osansa saavat suomalaisten sotilaskunto ja presidentti Halosen puheet. Rivien välissä lehti naureskelee kovapintaisille korpisotureille, joilla tuli äkisti koti-ikävä.’Läsnäolo Afganistanissa kävi kai suomalaisille sotilaille liian kovaksi. Vaikka presidentti Tarja Halonen lupasi että sotilaat jäävät, he haluavat kotiin’, Aftonbladet kirjoittaa. Ja pahinta on, että ’väsyneiden’ suomalaisten tilalle tulee ruotsalaisia. ’Se tulee suomalaisille häijynä korvapuustina’, lehti hehkuttaa." Näin kirjoittaa siis Matti Apunen ruotsalaislehtiä lainaten.

Rokotuksista kieltäytyvät hoitajat ovat riski

Ilta-Sanomat kirjoittaa sikainfluenssasta, joka leviää Lapissa jo epidemiana. Pirkanmaalla aletaan rokottaa tänään hoitohenkilökuntaa.

”Ennustettua leviämisnopeutta ajatellen rokotteet ovat tulleet myöhässä, mutta se ei ole Suomen viranomaisten vika. Sitäkin oudommalta tuntuvat uutiset joiden mukaan koko hoitoväki ei suostu rokotettavaksi. Infektiolääkärit ovat nyt huolissaan mahdollisuudesta, että sairastuneet hoitajat levittävät myöhemmin tautia. Rokotuksista kieltäytyviä ei kuitenkaan voitane siihen pakottaa.”