Radion sinfoniaorkesteri soittaa pitkän tauon jälkeen Pietarissa

Sunnuntaina avataan Pietarissa uusi suomalaisen kulttuurin, tieteen ja elinkeinoelämän keskus, Suomi-talo. Pietarin ydinkeskustassa sijaitsevaan taloon sijoittuu myös Suomen Pietarin instituutti. Venäjän ja Suomen pääministerin vihkivät 162 vuotta vanhan rakennuksen uuteen käyttöön, ja avajaiset huipentuvat Radion sinfoniaorkesterin konserttiin Pietarin filharmonian suuressa salissa.

kulttuuri
Pietarissa avataan sunnuntaina Suomi-talo.
Pietarissa avataan sunnuntaina Suomi-talo.YLE

Tapaus on harvinainen, sillä suomalaisorkesterin edellisestä Venäjän vierailusta on kulunut jo kauan, kertoo RSO:n intendentti Tuula Sarotie.

- RSO on esiintynyt Venäjällä viimeksi muistaakseni 1990-luvun puolivälissä. Kysymyshän on siitä, että kun me menemme ulkomaille, niin meidän pitäisi saada aina aika komeat palkkiotulot, joilla voisimme kattaa matkan kustannukset. Venäjällä ei ole viime aikoina ollut sellaisia tahoja, jotka pystyisivät maksamaan meille.

Taloudellisista huolista huolimatta meno Pietariin on suurta juhlaa. Sarotien mukaan Pietarin filharmoninen on tunnelmaltaan ja akustiikaltaan yksi maailman upeimmista saleista. Se on myös historiallisesti merkittävä, ovathan esimerkiksi Tšaikovski ja Sostakovits kantaesittäneet teoksiaan siellä.

Suomi-talon avajaisjuhlan ohjelmiston teemat kumpuavat 1800-luvun vaihteen tapahtumista, sanoo Tuula Sarotie

- Ranskan vallankumoushan käynnisti Euroopassa sen valtavan mullistuksen, joka ulottui myös tänne Pohjolaan ja johti Suomen irtautumiseen Ruotsista. Me soitamme Ranskan vallankumouksen ajan musiikkia, esimerkiksi Beethovenin Eroica-sinfonian, joka liittyy Napoleonin kohtaloon. Ja tietysti haluamme aina soittaa suomalaista musiikkia. Tällä kertaa luvassa on Kaija Saariahon Leino-laulujen Venäjän ensiesitys.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Jonni Roos