1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suur-Salo joutuu säästökuurille

Kymmenen kunnan liitoksessa syntynyt Suur-Salo kiristää vyötä ensi vuonna. Salo julkisti perjantaina velkavetoisen talousarvioesityksen. Kuntien yhdistyessä sovituista tavoitteista joudutaan osittain tinkimään, sillä Nokian raju väen vähentäminen ja muut lamailmiöt pakottavat kaupungin säästökuurille.

Salo investoi harkiten, mutta vanha kaupungintalo korvataan kuitenkin uudella. Kuva: YLE / Petra Ristola

Salo on ollut kuntaliitosasioissa hallituksen valtakunnallinen mallioppilas. Talousarvioesityksen mukaan ensi vuonna Salo velkaantuu ja nitkuttaa kireällä nollabudjetilla.

Tilannetta lieventää se, että kaupungilla on sekä varallisuutta että velanottokykyä. Tästä on paljolti kiittäminen Nokian tuomia taannoisia lihavia vuosia. Kaupungin johto arvioi, että kuntaliitos kannatti, vaikka lama yllättikin.

- Osa kunnista ei olisi varmaan selvinnyt laman kourissa. Useimmat olisivat varmaan selvinneetkin. Mutta kokonaisuutena voi sanoa, että tämä liitos pelastaa, vakuuttaa kaupunginjohtaja Antti Rantakokko.

Luottamus Nokian vahvaan kasvuun siivitti liitosta

Yhdistymisvaiheessa kunnissa luotettiin Nokiaan lujasti. Ajateltiin, että juuri Nokia on se selkäranka, johon voi luottaa ja siksi Salon syliin voi lähteä. Mutta nyt on käynyt toisin. Kaupunginjohtajan arvion mukaan usko kuntaliitokseen ei ole kuitenkaan horjunut.

- Kukaan ei voinut ennakoida talouspohjaa, mutta näen, että meillä ei ole suurta hajanaisuutta. Sen sijaan löytyy herkkyyttä seurata, miten pidetään kiinni kuntien kokonaisedusta ja laita-alueiden asiasta kiinni.

Pääasiassa Nokian vaikeudet ovat johtaneet siihen, että hallitus on nimennyt Salon seudun äkillisen rakennemuutoksen alueeksi. Kun vuokratyövoiman ja vakinaisen väen vähennykset lasketaan yhteen, niin työpaikkoja pelkästään Nokian tehtailta on mennyt noin 1 400 viimeisen vuoden kuluessa.

Salon kaupungin tilanne ei ole liitoskuntien huonoimpia

Salon tilanne ei ole niin huono, että veroprosenttia pitäisi heti nostaa, mutta korotus on tulossa vuonna 2012. Ensi vuonna taloutta paikataan mm. myymällä tyhjilleen jääneitä kunnantaloja ja kouluja. Niitä riittää myytäväksi yllin kyllin.

Veroprosenttiin korotuspaineita tulee etenkin yhteisöverotulojen vähenemisestä. Laman lisäksi asiaan vaikutta se, että jakoperusteet ovat muuttumassa. Mutta silti Salon verotuloista noin viidennes arvioidaan ensi vuonna kertyvän juuri elinkeinoelämän maksamista yhteisöveroista.

Talousarvioesityksen mukaan budjetti on noin 350 miljoonaa euroa. Toisin kuin kuntien liittyessä sovittiin, menot ovat suuremmat kuin tulot. Lisää velkaa kertyy kahdeksisen miljoonaa. Pääperiaatteena on se, että kunnan lakisääteiset velvoitteet hoidetaan, mutta muista tingitään. Esimerkkinä vosi mainita vaikka kotihoidon tuen, joka pienenee 200 eurosta noin kolmanneksella.

Tutkija harmittelee huonoa ajoitusta

Tutkimusprofessori Jari Stenvall Tampereen yliopistosta on ollut arvioimassa kunta- ja palvelurakenteen uudistuksen taloudellisia vaikutuksia. Hänestä Salon budjettitilanne kuulostaa yhtä murheelliselta kuin monen muunkin liitoskunnan tilanne laman imussa.

- Seuraavat kaksi vuotta ovat tosi vaikeita, mutta hyvää on se, että Salossa pystytään menemään veroprosenttia korottamatta ainakin jokin aika. Yhteisövero kuormittaa, sikäli tähdet eivät ole olleet Salolle suotuisia. Mutta tämä koskee monia muitakin kaupunkeja, joissa on kansainvälistä yritystoimintaa

Kuntaliitoksia tehtiin toisessa taloustilanneessa

Kuntien solmimat yhdistymissopimukset ovat tutkijan mukaan paikoin liitoskuntien talouden sopeuttamisen esteinä. Salossakin myönnetään, että henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuoja tuottaa päänvaivaa.

- Monessa kunnassa on nyt pulmaa, että nämä vanhat sopimukset ovatkin taakkana. Ei voidakaan sopeuttaa taloutta siinä määrin kuin tämä uusi tilanne vaatisi. Jos kuntaliitospäätökset olisi voitu tehdä muutamia vuosia sitten, silloin koneistot olisi voitu virittää. Taantumasta selvittäisiin nykyistä paremmin.

Tutkija uskoo kuitenkin, että pidemmällä aikavälillä tarkastellen kunnat hyötyvät hakeutumisesta yhteen. Erityisesti Salon seudulla hän on havainnut kuntaliitokselle myönteistä henkeä. Talousarvioesityksen käsittely Salon valtuustossa on konkreettinen testi siitä, pitääkö yhteishenki myös nyt, kun huonot ajat ovat tulleet.