1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Ensimmäisten musiikkimessujen ajankohta surettaa ammattilaisia

Musiikin kuluttajat ja harrastajat ovat saaneet omat messut. Helsingissä ensimmäisen kerran järjestettävät musiikkimessut pidetään meneillään olevien kirjamessujen yhteydessä. Alan ammattilaiset ovat kuitenkin näreissään, sillä samaan aikaan pidetään Tampereella vuoden ainoa ammattilaistapahtuma Musiikki ja Media.

Helsingin musiikkimessuilla on levy-yhtiöitä ja soitinkauppiaita siinä missä hifilaiteiden ja kansanmusiikin ystäviäkin. Kaikki tahot järjestäjistä näytteilleasettajiin ihmettelevät kuorossa sitä, että miten musiikkimessut keksittiin vasta nyt.

Intoa puhkuu myös Suomen Messujen näyttelyjohtaja Mikko Horppu.

- Menestykseksi muodostuneet kirjamessut toimii vetoapuna myös musiikkimessuille. Levy-yhtiöväkeä innostaa se, että viimein saadaan suora kontakti kuluttajiin. Kun musiikkibisnes on viime vuosina ollut alavireessä, kaikkiin markkinointikeinoihin tartutaan enemmän kuin innokkaasti, Horppu sanoo.

Uskomaton yhteensattuma kuitenkin on, että Helsingin musiikkimessut järjestetään täsmälleen samaan aikaan kuin Tampereen perinteinen musiikin ammattilaistapahtuma Musiikki ja Media.

Käytännössä levy-yhtiöiden väki jakautuu täksi viikonlopuksi kahtia tai seilaa Helsingin ja Tampereen väliä, kuten tekee Sony-BMG:n toimitusjohtaja Kimmo Valtanen.

- Meille on tärkeämpää tavata kuluttajia ja tulla musiikkimessuille kuin hengata alan ihmisten kollegojen kanssa Tampereella. Toivottavasti tämmöistä erhettä ei pääse tulevaisuudessa tapahtumaan. Laittaisin kuluttajan ykköseksi ja alan omat kaverit kakkoseksi, Valtanen puntaroi.

Musiikkiviennin edistäjä Musexin toiminnanjohtaja Paulina Ahokas pysyttelee Tampereella, koska siellä ovat kansainväliset toimijat. Mutta päällekkäisyys harmittaa myös häntä.