Irlanti luopuu turve-energiasta

Irlannin valtiollinen turve-energiayhtiö ilmoittaa luopuvansa turpeen käytöstä 15 - 20 vuoden sisällä. Irlanti on ollut Suomen ohella ainoa maa, jossa turpeella on ollut merkittävä osuus energiantuotannossa.

Ulkomaat

Energiayhtiö Bord Na Monan talousjohtaja Michael Barry myönsi tänään, ettei turve ole puhtaimpia energiamuotoja. Turve aiheuttaa yhtä suuret ilmastopäästöt kuin kivihiili.

Yhtiö on jo ottanut noin 140 miljoonan euron lainan, jolla siirtymistä uusiutuvaan energiaan vauhditetaan.

Bord Na Monalla on 128 megawatin turvevoimalaitos Edenderryssä, Dublinin länsipuolella. Irlannin valtio omistaa yhtiöstä 95 prosenttia. Loppuosa osakkeista on työntekijöillä.

Bord Na Mona aikoo vastaisuudessa keskittyä tuuli- ja biomassaenergiaan. Varsinkin tuulella on Irlannissa suuret kehitysmahdollisuudet, yhtiöstä arvioidaan. Irlannissa kehitetään myös vuorovesi- ja aaltoenergiaa, mutta siinä Bord Na Mona ei aio olla mukana.

Suurimmat ongelmat uusiutuviin energianlähteisiin siirtymisessä liittyvät sähköverkkoon, joka on tuulienergian kannalta sopivimmilla seuduilla puutteellinen. Myös rahoituksen saamisessa voi olla ongelmia.

Irlannin tavoite on tuottaa sähköstään uusiutuvalla energialla 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Lähteet: Reuters