1. yle.fi
  2. Uutiset

Palestiinalaisalueille uudet vaalit tammikuussa

Lähi-idässä palestiinalaisalueilla järjestetään uudet vaalit ensi vuoden tammikuussa. Asiasta kertoi palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.

Ulkomaat
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas pitää puhetta.
Mahmud AbbasAbed Al Hashlamoun / EPA

Abbas ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Egyptin johtamat neuvottelut kilpailevien puolueiden kesken kariutuivat. Länsimaiden tukema Abbas ilmoitti, että yhdistetyt presidentin- ja parlamenttivaalit järjestetään Länsirannalla, Itä-Jerusalemissa ja Gazan kaistaleella.

Abbas kertoi uusista vaaleista, kun hänen luotsaamansa Fatah-puolue ei saavuttanut yhteisymmärrystä islamistien Hamasin kanssa. Abbas uhkaili uusilla vaaleilla jo torstaina. Uhittelun syynä pidetään halua painostaa Hamas-puoluetta allekirjoittamaan yhteistyösopimus kilpailevien puolueiden kesken.

Puolueet ovat olleet pattitilanteessa sen jälkeen, kun Hamas voitti yllättäen tammikuussa 2006 pidetyt parlamenttivaalit. Tätä ennen Abbasin Fatah-puolue oli ollut johdossa.

Egypti on yrittänyt sovitella kilpailevien ryhmittymien näkemyseroja jo kuukausia. Tässä lokakuussa Egypti julkisti ehdotuksen, jonka mukaan palestiinalaisalueilla olisi pidetty uudet vaalit ensi kesäkuussa.

Hamasin mukaan Abbasin ilmoitus uusista vaaleista vähentää osapuolten sovinnon mahdollisuuksia. Hamas on toistuvasti lykkinyt sovintoehdotusten vahvistamista ja sanonut, että se tarvitsee lisää aikaa ehdotusten puntarointiin.

Hamasin edustajan Fawzi Barhumin mukaan Abbasin päätös on paitsi laiton myös perustuslain vastainen. Abbasilla ei ole oikeutta määrätä tällaisesta, Barhum sanoo.

Fatahin ja Hamasin kitkerät ristiriidat juontavat juurensa palestiinalaisten rajoitetun itsehallinnon alkuaikoihin 1990-luvun alkupuolelle.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi