Siiliys saa siilin kiroilemaan

Sarjakuvapiirtäjä, graafikko ja kuvittaja Milla Paloniemi on kuin puulla päähän lyöty saamastaan suosiosta. Yhä, vaikka Kiroileva siili pisti piikkinsä suoraan suomalaisten sydämiin jo monta vuotta sitten. Paloniemi lupaa faneille vielä ainakin yhden Siili-albumin aikaisemmin julkaistujen kolmen albumin jatkoksi. Kiroilevaa siiliä viedään myös ulkomaille.

kulttuuri
YLE / Miia Lahti

Suositun kiroilevan siilin syntyyn ei liity Milla Paloniemen (s. 1983) mukaan mitään erityisen jännittävää ideointiprosessia. Hän oli syksyllä 2003 juuri aloittanut graafisen suunnittelun opinnot EVTEK muotoiluinstituutissa, kun siili putkahti maailmaan.

- Se oli taidehistorian luento, ja mua ei hirveesti sillä hetkellä kiinnostanut se, niin piirtelin omiani paperin reunaan. Samalle paperille ilmestyi myös jäniksiä, joten oli hyvin lähellä, että siitä ei tullut kiroileva jänis. Onneksi kuitenkin tuli siili, Milla nauraa.

Siili erottuu piirtäjän muista hahmoista kiroilullaan.

- Sitä ottaa päähän monenlaiset asiat. Jo pelkästään siilinä oleminen on sen mielestä ärsyttävää.

Suosio yllätti

Aluksi Milla Paloniemi julkaisi Kiroilevaa siiliä internetissä ja sai ihmiset ihastumaan. Helmikuussa 2007 julkaistu, ensimmäinen kustannettu albumi nousi suoraan Suomen kirjamyyntitilaston ykköseksi.

Maamme ensimmäinen Sarjakuva-Finlandia -palkinto jaettiin vuonna 2008. Se meni Paloniemen äkäiselle piikkipallolle.

- Kyllä suosio jaksaa yllättää ihan koko ajan. Jotenkin on tosi vaikea vieläkin käsittää, että niin iso määrä ihmisiä lukee mun sarjakuvia ja jopa tykkää niistä.

- En halua liikaa ajatella suosiota, tai iskee hirveät paineet piirtämisen suhteen, Milla pohtii.

Kiroileva siili ruotsalaisille?

Milla Paloniemellä on siilin kanssa viha-rakkaus-suhde.

- Välillä on kausia, jolloin mua ärsyttää koko hahmo, ja välillä meillä on hyvin lämpimät välit.

- En ole asettanut mitään isoja tavoitteita siilin suhteen. Se jatkuu, jos on jatkuakseen. Yritän kuunnella omia fiiliksiäni ja varoa, etten lähde liikaa bisnesmeininkiin siilin kanssa. Mutta kyllä mä ainakin yhden albumin vielä teen, Milla lupaa.

Kiroilevaa siiliä on kokeiltu kääntää muun muassa ruotsiksi, venäjäksi ja englanniksi. Mitenköhän siilin edesottamukset iskisivät ruotsalaisten tajuntaan?

- Vaikea sanoa! Monien mielestä se on tosi suomalainen hahmo, mutta eläimenä tietysti houkutteleva. Göteborgin kirjamessuilla ruotsalaiset ostivat siilipinssejä, joissa lukee "perkele", että ilmeisesti ne ainakin upposivat.

Milla Paloniemi on haastateltavana myös Strada-ohjelmassa YLE TV 1:ssä perjantaina klo 21.30. Ohjelman teemana on menestyminen. Paloniemen lisäksi omaa menestystään puntaroivat kirjailija Mauri Kunnas ja laulajaveljekset Matti ja Teppo.

Lähteet: YLE Lahti