1. yle.fi
  2. Uutiset

Sikainfluenssa herättää paljon kysymyksiä

Rovaniemen kaupungin avaama sikainfluenssapuhelin on osoittautunut tarpeelliseksi epidemian alettua. Sikainfluenssa-asioille varattu numero on vähentänyt kuormitusta muilta päivystyspisteiltä. Puheluiden määrä kasvaa koko ajan epidemian levitessä.

sikainfluenssa
Raija Juopperi
Raija Juopperi vastaa Sairaalakadun neuvonnassa huolestuneiden kyselyihin sikainfluenssasta.Esko Puikko

Neuvontapuhelin on tarkoitettu hoidontarpeen arvioimiseen. Keskiviikkona neuvontapuhelimen henkilökunta vastasi yli 80 puheluun. Suurin osa puheluista koski kuitenkin muuta kuin hoidontarpeen arviointia. Ihmiset soittavat neuvontapuhelimeen kysyäkseen sikainfluenssasta ja rokotteista.

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan H1N1-viruksen aiheuttama influenssaepidemia ei ole vielä osoittautunut tavallista kausi-influenssa-aaltoa vakavammaksi.

– Tällä hetkellä epidemia ei ole vakava, vaan ihan tavallinen. Tautimäärät eivät ole suuremmat kuin tavallisessa kausi-influenssassa eivätkä sairaalat ole vielä kuormittuneet tämän takia. Vielä on vaikea sanoa, poikkeaako tämä tavallisesta kausi-influenssa-aallosta, arvioi Broas.

Terveysasemalla kova kuhina

Sikainfluenssan aiheuttama huoli näkyy neuvontapuhelimen lisäksi muun muassa Sairaalakadun terveysaseman neuvonnassa.

– On kyllä ollut vilskettä. 20 vuotta olen ollut täällä neuvonnassa töissä ja nämä ovat olleet urani vilkkaimpia päiviä, kertoo terveyskeskusavustaja Raija Juopperi.

Terveysaseman neuvonnassa käy kaikenikäisiä kysymässä tietoa sikainfluenssasta.

– Viime päivinä miehet ovat aika paljon kyselleet, jos heidän vaimonsa on raskaana, että milloin heitä aletaan rokottaa, Juopperi kertoo.

Terveydenhuoltoalan ammattilainen näkee epidemian alun hyvin.

– Kyllä se jollain lailla huolestuttaa, kun päivittäin näkee, että uusia tapauksia tulee, Juopperi myöntää.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi