1. yle.fi
  2. Uutiset

Rovaniemellä jopa tuhat sairastunutta

Sika-influenssaepidemia on edennyt Rovaniemellä nopeasti. Lapin keskussairaalan infektiolääkärin Markku Broaksen mukaan Rovaniemellä on jo satoja, jopa tuhat sikainfluenssaan sairastunutta. Rovaniemellä aikaistetaan sikainfluenssarokotukset alkamaan sen vuoksi jo torstaina.

Kotimaan uutiset
YLE / Onni Aaltonen

Rovaniemen kaupunki on saanut keskiviikkona 1 500 rokotetta ja rokotusten piti alkaa terveydenhuollon henkilöstöstä ensi viikolla. Terveydenhuollon palvelupäällikön Tapio Raasakan mukaan hoitohenkilöstön rokotukset on päätetty aikaistaa alkamaan torstaina nopeasti edenneen epidemian vuoksi.

Lisäksi Lapin keskussairaala sai tuhat sikainfluenssarokotetta keskiviikkona. Myös sairaalan henkilöstön rokotukset alkavat samoin torstaina.

Sikainfluenssarokotuksia on jo aloitettu muualla Suomessa tällä viikolla. Pistoksia on annettu jo ainakin Satakunnan ja Seinäjoen keskussairaaloissa.

Raskaana olevat rokotetaan seuraavaksi

Torstaina rokotusurakka alkaa Rovaniemen lisäksi Helsingin terveysasemilla. Terveydenhuollon hoitohenkilöstön jälkeen riskiryhmistä rokotetaan raskaana olevat naiset.

Sitten rokotetaan alle 65-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, muun muassa astmaatikot, sydänpotilaat ja monen lääkkeen verenpainepotilaat. Neljännellä viikolla ovat vuorossa lapset kuudesta kuukaudesta kolmeen vuoteen.

Sen jälkeen Rovaniemellä rokotetaan suurin, noin 20 000 ihmisen ryhmä, johon kuuluvat 3-24-vuotiaat ja varusmiehet. Viimeisenä rokotetaan yli 65-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, muun muassa astmaatikot, sydänpotilaat ja monen lääkkeen verenpainepotilaat

Lapsille harkitaan tehosterokotusta

Rokoteurakka kestänee kuluvan vuoden loppuun. Rovaniemen avoterveydenhuollon ylilääkäri Mia Palo sanoo, että silloin harkitaan myös muiden rokottamista sikainfluenssaa vastaan ja tehosterokotteen antamista lapsille.

Palo sanoo, että ensimmäisen 1 500 rokote-erän jälkeen Rovaniemi saanee nopeasti lisää rokotteita, ja rokotukset jatkuvat ensi viikolla.

Näytteitä enää osasta potilaita

Lapin keskussairaalan infektioyksikön ylilääkäri Markku Broas sanoo, että Rovaniemellä on nopeasti ja selvästi alkanut sikainfluenssaepidemia. Broaksen mukaan päivystyspisteisiin tulee jatkuvasti potilaita, joilla on kuumetta ja hengitystieoireita.

- Enää emme ota näytteitä kuin osasta potilaita, koska tautitapausten määrä on noussut suureksi.

Myös muualla maakunnassa on todettu sikainfluenssaa. Sodankylän varuskunnassa potilaiden määrä on noussut yli sataan. Sodankylän Jääkäriprikaatissa on 800 varusmiestä sekä lisäksi kantahenkilökunta.

Sikainfluenssaa myös Kemissä ja Oulussa

Epidemian alku on levinnyt myös Kemin alueelle ja Ouluun, joissa on selkeästi sairastavuutta.

"Kemissä joitakin kymmeniä tautitapauksia"

Kemin terveyspalvelujen ylilääkäri Jyri J. Taskila sanoo, että epidemia on alkamassa myös Kemissä.

- Näytteiden perusteella todettiin keskiviikkona kaksi uutta sikainfluenssatapausta. Aikaisemmin on vahvistunut kaksi tautitapausta.

Taskila arvioi, että todellisuudessa Kemin alueella on joitakin kymmeniä sikainfluenssatapausta.

Broas: Rovaniemellä sairastuneita nyt 1-2 prosenttia väestöstä

Eniten sikainfluenssaa on siis esiintynyt tähän mennessä Rovaniemellä. Infektiolääkäri Broas sanoo, että tarkkaa sairastuneitten määrää on vaikea arvioida. Hänen mukaansa ihmiset sairastavat sikainfluenssaa pääsääntöisesti kotonaan.

- Kun Rovaniemellä on lähes 60 000 asukasta, niin yksi prosentti merkitsee 600 sairastunutta ja kaksi prosenttia 1 200 sairastunutta.

- Oma arvioni on, että Rovaniemellä on useita satoja, jopa tuhat sairastunutta, koska epidemia on nyt selkeästi meneillään ja sairastuvuutta on hyvin laajasti. Riskiryhmät ovat hakeutuneet joukolla vastaanotolle lääkityksen saamista varten, Broas sanoo.

Terveydenhuolto ei ole vielä ylikuormittunut

- Määrä perustuu epidemiologiseen arvioon. Kun epidemia lähtee liikkeelle, niin ensimmäisen ja toisen viikon sairastavuusluvut ovat yksi-kaksi, jopa kolme prosenttia väestöstä. Influenssan sairastavuuden huippuviikoilla, neljännellä ja viidennellä viikolla tautitapaukset nousevat 6-8 prosentin tasolle.

Broas sanoo, että normaaliin kausi-influenssaan sairastuu 10-15 prosenttia väestöstä. - Sikainfluenssaan sairastuneita arvioidaan olevan kahdeksan viikon aikana jopa 30 prosenttia väestöstä, Broas sanoo.

Broaksen mukaan rajuksi tätä epidemian alkua ei voi vielä sanoa, eivät meidän terveydenhuollon pisteet ole ylikuormittuneet.

- Tottakai rajuunkin taudin laajenemiseen valmistaudutaan ja tehdään suunnitelmia, jotta meillä on riittävästi sairaalapaikkoja ja tehohoidon paikkoja.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Mykkänen

Lue seuraavaksi