1. yle.fi
  2. Uutiset

Siitepölyhunajasta apu koivuallergiaan

Koivuallergisten oireita voidaan vähentää merkittävästi hunajasiedätyshoidolla. Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin tutkimus on vielä kesken, mutta tähänastiset tulokset ovat hyvin rohkaisevia.

terveys
YLE

Kerimäkeläinen Kyösti Pitkänen on itse uskonut siitepölyhunajan hyviin vaikutuksiin jo vuosia. Nyt Pitkäsen uskomuksille on saatu tieteellistä näyttöä, kun Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti tutki asiaa. Tutkimuksessa ilmeni, että talven aikana syöty siitepölyhunaja vähentää allergiaoireita sekä allergialääkkeiden käyttöä.

Hunajasiedätystä tutkittiin pilottitutkimuksena jo toissa talvena. Viime talvena tutkimuksessa oli mukana riittävän suuri joukko allergisia, joista osa sai lumehoitona tavallista hunajaa.

Allergia- ja ympäristöinstituutin johtajan Kimmo Saarisen mukaan tuloksia on analysoitu nyt monelta suunnalta ja aina näyttää siltä, että siitepölyhunaja toimii.

Siedätystutkimus jatkuu vielä yhden talven. Tulevana talvena seurataan, saavatko tutkittavat merkittävää lisähyötyä siitä, että he käyttävät siitepölyhunajaa peräkkäin kahtena talvena. Tavallisesti siedätyshoidot kestävät kolme vuotta.

- Meillä on pieni ennakkoaavistus tästä. Näyttää siltä, että toisen vuoden käyttö lisää entisestään myönteisiä vaikutuksia. Tämä on tosin vasta epäilyksen asteella, sanoo Saarinen.

- Yhtä tutkittavaa lukuun ottamatta kaikki käyttivät antihistamiineja allergiaoireisiin. Käyttöpäivät voitiin vähentää noin puoleen, sanoo Saarinen.

Leppäallergiset voivat myös hyötyä

Kyösti Pitkäsen mehiläistilalla tuotetusta hunajasta löytyi Suomen Mehiläishoitajain liiton tekemien analyysien perusteella runsaasti mm. vadelmien, pajujen, apiloiden ja sarjakukkasten siitepölyjä. Tutkimusta varten Pitkäsen tuottamaan siitepölyhunajaan lisättiin koivun kukintakaudella mehiläisten keräämää siitepölyä. Kimmo Saarisen mukaan on mahdollista, että hunajasta saavat apua myös leppäallergiset.

-Todennäköisesti tulokset ovat nähtävissä myös leppäallergisilla, koska siitepölyn joukossa on myös lepän siitepölyä, toteaa Saarinen.

Siitä ei ole vielä tietoa, voisivatko myös pujo- ja heinäallergiset hyötyä hunajasiedätyksestä.

- Periaatteessa se on mahdollista, mutta sitä ei vielä tiedetä, kommentoi Saarinen.

Saarisen mielestä ensi talven jälkeen tutkimuksesta on saatu niin paljon tietoa, että aineistosta voidaan hakea uudenlaisella otteella osviittaa.

- Jos aineistosta poimitaan myös pujoallergisia ja heinäallergisia, voidaan yrittää selvittää, näyttäisivätkö he hyötyvän enemmän kuin pelkästään koivuyliherkät, sanoo Saarinen.

Lue lisää siitepölyhunajasta Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin pilottitutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi