1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. munakellot

Mistä kansanedustaja luopuu?

Palapeli, munakello ja juhlahattu etsivät tänään uutta omistajaa eduskunnan tavaranvaihtotempauksessa. Tempaus oli osa UM:n Mitä ihminen tarvitsee? -kampanjaa.

Kuva: YLE / Olli-Pekka Salli

Ympäristövaliokunta oli haastanut tulevaisuusvaliokunnan kierrättämään. Tempaukseen osallistui myös satakuntalaiskansanedustaja, Suomen Kuluttajaliiton puheenjohtaja Krista Kiuru.

Ulkoministeriön Mitä ihminen tarvitsee? -kampanjan tavoitteena on haastaa suomalaiset pohtimaan omien tarpeidensa ja kulutustapojensa vaikutusta eri puolilla maailmaa elävien ihmisten hyvinvointiin ja kestävään kehitykseen.

Mistä henkilökohtaisesta esineestä kansanedustajat olivat valmiita luopumaan?

- Itse toin 300 palan palapelin. Se on tarkoitettu 9+ -vuotiaille, mutta omat kummilapseni ovat vielä liian nuoria. Tämä arpajaisista voitettu palapeli on ollut Helsingin asunnon kaapin pohjalla jo pari vuotta. Muut kansanedustajat ovat tuoneet mm. munakellon, leluja ja käyttämättömän naisten juhlahatun. Myös kahvinkeittimiä on tuotu, Krista Kiuru listaa.

- Kyllä sitä on hyvä joskus miettiä, tarvitseeko todella ne kaikki huulipunat, korkokengät, cd-levyt jne., mitä kotoa löytyy. Pitäisi ymmärtää, ettemme voi kuluttaa hallitsemattomasti, vaan taustalla pitäisi olla ajatus kestävästä kehityksestä. Seuraavillakin sukupolvilla pitäisi olla oikeus toteuttaa omia tarpeitaan. Siitä tämäkin kampanja haluaa muistuttaa.

Kampanjaan liittyy sen nettisivuilla oleva testi omista kulutustottumuksista.

- Oli todella mielenkiintoista miettiä, mitä on viimeksi ostanut ja tuliko kaikki todella tarpeeseen.