1. yle.fi
  2. Uutiset

Pitsipenikset hämmentävät Lahdessa

Taidegalleria Uusi Kipinä Lahdessa on paikka, jossa kultaisista kehyksistä löytyy peniksiä. Ei aitoja, vaan pitsistä nyplättyjä. Asialla on orimattilainen kuvataiteilija Marko Suomi. Koska kyse on Orimattilasta, joka on erittäin perinteikäs pitsinkudontapaikkakunta, näyttelystä on noussut myös pieni kohu.

kulttuuri
Soini Arola ihmettelee, miksi joku vaivautuu nypläämään pitsistä miehen sukupuolielimiäYLE / Juha-Pekka Huotari

Leipänsä pitsinkutomisella tienannut orimattilalainen Soini Arola kävi tutustumassa kuvataiteilija Marko Suomen pitsinypläysteoksiin.

- Kotona päätin, että en töille naura, mutta ei auta. Kyllä nämä vaan huvittavat, nauraa Arola hersyvää nauruaan.

Mutta ei pitsipeniksiä ole katsottu vain hyvällä. Orimattilan paikallislehti kirjoitti, että taiteilijan mukaan hänen työnsä uudistavat tunnetun Heinämään pitsinkutojat yhdistyksen käsityöperinnettä. Tästä harrastajat suivaantuivat.

- Pitäköön vaan työnsä erossa meidän yhdistyksestä. Nämä eivät meidän työtä uudista, sanoo yhdistykseen kuuluva Arola tuimasti.

Taiteilijan mukaan kyseessä on väärinkäsitys, joka johtuu paikalislehdessä olleesta jutusta.

- En missään vaiheessa sanonut, että nämä uudistavat pitsinnypläystä, vaan se on toimittajan keksimä lause. Tämä on taidetta, ei käsitöitä, Marko Suomi painottaa.

Soini Arola leppyy, kun taiteilija selittää tilanteen.

- Ei tämä ainakaan minua sitten loukkaa, itsehän hän on "värkkejä" halunnut nyplätä, Arola sanoo ja puhkeaa taas sydämelliseen nauruun.

Deittipeniksiä

Näyttelyn töihin mallit ovat löytyneet netin treffipalvelusivustoilta. Suomi haluaakin herättää näyttelyllä kysymyksiä nettideittailusta.

- Ymmärrän kyllä, että ihmiset laittavat kasvonsa ilmoituksiin, mutta näköjään myös sukupuolielimen kuvalla haetaan seuraa, Suomi ihmettelee.

Kullankeltaisiin raameihin ripustettuihin pitsitöihin on lisäksi kirjoitettu netti-ilmoituksissa käytettyjä tekstejä, joilla seuraa on pyritty houkuttelemaan. Yhdessä lukee mm. että, "tarjolla pitkää ja mustaa, mies 35, Hämeenlinna".

Suomi sanoo, että ei halua töillään ottaa kantaa seuranhakuun netissä, mutta tahtomattaankin hän herättää kysymyksiä siitä, mitä kaikkea netissä liikkuu.

- Pieni kohu töiden ympärillä ei tietenkään ole pahasta, mutta jos tästä suuri haloo nousee, on se aika pikkusieluista nykymaailmassa, kuvataiteilija pohtii.

Feminiini penis

Marko Suomi on opiskellut pitsinnypläystä Orimattilassa. Idea tehdä penikset nypläämällä syntyi häneen mukaansa materiaalin ja kohteen ristiriidasta.

- Pitsinnypläys on käsitetty ja käsitetään edelleen naisten hommaksi. Siitä syntyy mielenkiintoinen jännite, kun nypläämällä toteutetaan mahdollisimman maskuliininen teos, miehen sukupuolielin, Suomi toteaa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi