Oppipojasta mestariksi

Pohjois-Kymen setlementtiyhdistys etsii räätälityönä yrityksille sopivia oppipoikia ja -tyttöjä. Tarkoituksena on saada varsinkin kädentaitojen osaajat jakamaan tietoaan.

oppisopimukset
Kaksi naista leipoo.
YLE / Jani Aarnio

Noora Järvinen aloitti oppisopimuksen Tuomon Luomun leipomossa toukokuussa. Hän on koulutukseltaan ravintolakokki ja nyt muutaman vuoden päästä siintää leipuri - kondiittorin ammatti.

- Oikeastaan nää löysi minut. Työvoimatoimisto otti yhteyttä ja sitten setlementtiyhdistys ja työhaastattelun jälkeen sain tämän paikan, Noora Järvinen kertoo. Hän tuli harjoitteluun äitiyslomalta.

Pohjois-Kymen setlementtiyhdistys aloitti Uusi ura ammattipajasta - projektin keväällä. Tarkoituksena on löytää tapa, jolla yritykset saadaan kiinnostumaan oppisopimuksista. Nykyisin Kouvolan seudulla tehdään vuosittain noin 300 oppisopimusta. Kysyntää olisi enemmän, mutta yrittäjiä ei tahdo saada innostumaan. Esteenä on oikean ihmisen löytäminen ja paperisota viranomaisten kanssa. Projektin vetäjä Mervi Rocklin-Syd lähti kierrokselle yrityksiin.

-Jo toukokuussa tuli oikein buumi yrityksistä, vaikka pelkäsin, etteivät pk-yrittäjät ole kiinnostuneita ottamaan ketään tällaisena aikana, Rocklin-Syd kertoo.

Oppisopimuksia on syntynyt hoiva- ja rakennusalalle. Tarkoituksena on löytää malli, joka madaltaa yrittäjien kynnystä oppisopimustyöntekijän ottamiseen. Leipomoyrittäjä Tuija Horppu on tyytyväinen yhteistyöhön .

- Saan projektista tukea viranomaisyhteyksiin. Ne ja palkkaus ovat yrittäjille suurimmat esteet oppisopimusten tekemiseen, Horppu sanoo.

Mervi Rocklin- Syd sanoo etsivänsä oppisopimuksia erityisesti kädentyövaltaiseiin yrityksistä. Yrittäjien hiljainen tieto siirtyy vain tekemällä, ei oppikirjoista.

-Olen tavannut paljon yrittäjiä, jotka olisivat valmiit lähtemään eläkkeelle ja jättämään yrityksensä nuoremmille, mutta sellaista ei ole löytynyt, hän sanoo.

Lähteet: YLE / Kymenlaakso, Anna-Leena Ilmarinen