1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Päivän kysymys: Ilmastonmuutos huolestuttaa

Suuri osa YLE Keski-Suomen nettikyselyyn vastanneista sanoo olevansa hyvin valveutuneita, mitä ympäristöasioihin tulee. Yli 40 prosenttia vastaajista ottaa ympäristöasiat huomioon jokapäiväsessä elämässään.

ilmastonmuutos
Maapallo avaruudesta katsottuna
EPA / NASA / JPL / HO

Ilmastoennusteiden mukaan vuoden keskilämpötila nousee Keski-Suomessa noin viisi astetta vuosisadan loppuun mennessä. Suurin osa noususta osuu talveen ja talvien keskilämmöt saattavatkin nousta jopa seitsemän astetta. Tämä tarkoittaisi sitä, että tammikuu muuttuisi lämpötilaltaan nykyisen marraskuun kaltaiseksi, mutta sademäärä lisääntyisi puolella.

Jos kasvihuonekaasujen päästöjä ei saada kuriin, voivat myös myrskyt ja tulvat olla osa arkipäivää Keski-Suomessa. Ilmaston lämpeneminen lisää ääri-ilmiöitä ja muuttaa ratkaisevasti maakunnan ilmastoa.

Noin kolmannes YLE Keski-Suomen nettikyselyyn vastanneista pitää uutisia sen verran huolestuttavina, että toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi on ryhdyttävä heti. Toisaalta neljännes vastaajista on vakuuttunut, ettei yksi ihminen voi toimillaan vaikuttaa ilmastoon tai sen vaihteluihin.

Lukijat kertovat omista ilmastotalkoistaan:

Kierrätys kunniaan, kirpputori on mukava ostospaikka. Yleensäkin mietin ensin , että tarvitsenko tätä todellakin. Useimmiten se on vain himo ostaa jotain. Viimeisintä huutoa en koskaan hanki, vaan tavarat käytetään ensin loppuun. Jätteiden lajittelu, Pihtiputaalla ollaan siinä edistyksellisiä. Sähköllä lämmitetään vain hätätilassa. Puita piisiin. Muutenkin sähkönkäyttöä seurataan ja turhat virtalähteet päältä pois. Pahiten ympäristöön omalla kohdallani vaikuttava tekijä on autoilu, mutta se onkin pakon sanelemaa, kun täällä periferiassa ei muulla konstilla pääse kulkemaan. Kimppakyyditkään ei ole mahdollisia, kun ei ole naapuria, jonka kanssa kulkea. -Ritva (ps. Minun puolestani talven ei tarvitse juurikaan tämän kylmempi ollakaan. Eikä ainakaan pidempi ajallisesti)

Lajittelen jätteet, lämmitän puulla, käytän vettä säästeliäästi samoin sähköä, sammutan valot, jos en ole huoneessa, samoin sammutan kodin elektroniikkalaitteet. Valitsin TV:n, jossa on virtakytkin. En käytä vesijohtovettä kasteluun, olen istuttanut tontille kuivuutta kestäviä kasveja sekä hyöty pensaita ja puita siis marjoja, omenaa, luumuja , tyrnejä. Pyöräilen paljon, autoni käyttää vähän polttoainetta/ 100 km ja hyödynnän taloudellisen ajon sääntöjä. -hely lipsanen

Kyselystä puuttui oikea vastaus: varaudun, vaikka ilmastonmuutos on jatkuva luonnollinen prosessi. Ilmasto ei ole koskaan mikään yksi staattinen pysyvä tila. -Olli-Pekka Isomäki

Ennakoiva ajotapa: käytän jarruja vain sen verran että ne pysyvät toimintakuntoisina tosi tarvetta varten, mutta en silti ole liikenteen tukkona taikka kaahaile, mikä kaahailu myös nostaisi kulutusta. Ylimääräinen lasti pois autosta. Poistan lämmityskautena liikakosteutta huoneilmasta kondensoivalla ilmankuivaimella jolloin tiivistyvä vesi luovuttaa lämpöä ja pienentää huomattavasti lämmitystarvetta sekä vähentää myös mahdollisten homeiden kasvumahdollisutta. -Jones

Lue seuraavaksi