1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaikkia ei ehditä rokottaa

Kaikki lappilaiset eivät ehdi saada rokotesuojaa niin sanottua sikainfluenssaa vastaan ennen kuin epidemia saavuttaa huippunsa. Rovaniemen kaupungin ylilääkäri Miia Palo sanoo, että rokote saapuu liian myöhään, jotta kaikki ehdittäisiin rokottaa ajoissa.

tartuntataudit
YLE

Rokote antaa täyden suojan sikaflunssaa vastaan vasta parin viikon päästä rokotuksesta, ja epidemian odotetaan saavuttavan huippunsa 4–6 viikon päästä. Kaikkia ei ehditä rokottaa ajoissa, sanoo ylilääkäri Miia Palo.

– Riskiryhmien sairastavuutta voidaan ehkä vähentää huippukaudella, mutta kaikkia halukkaita ei ehditä rokottaa ennen sitä. Kyllä se rokote on nyt tällä kertaa vähän myöhässä.

Ensi viikolla alkaa riskiryhmiin kuuluvien rokotus. Maanantaista 26. lokakuuta lähtien Rovaniemellä aletaan rokottaa raskaana olevia naisia.

– Tällä hetkellä meille on tullut 1 500 rokotetta. Se riittää terveydenhuollon henkilökunnan ja raskaana olevien naisten rokottamiseen. Jatkosta ei ole tietoa, eli rokotteet tulevat sitten kun tulevat.

Harvoille sivuoireita

Rovaniemellä on jo käynnissä terveydenhuollon henkilökunnan rokotukset. Vain harvoille on tullut sivuoireita.

– Joillekin on tullut tavallisia rokotuksen haittavaikutuksia eli pistospaikan kipua. On tullut myös lieviä yleisoireita eli huonovointisuutta tai lievää sairauden tunnetta. Yhden tiedän, jolle oli tullut lämpöä.

Tavallista kausi-influenssaa vastaan suojaava rokote on jo jaossa muun muassa Rovaniemen terveyskeskuksissa. Sen voi ottaa joko samaan aikaan sikaflunssarokotteen kanssa tai erikseen.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi