1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jätkäsaari

Jätkäsaaren Bunkkeri kiihottaa suunnittelijoita

Helsinki hahmottelee Jätkäsaaren valtavan Bunkkeri-rakennuksen tulevaa käyttöä. Jos alustavat suunnitelmat toteutuvat, talon katolle rakennetaan kaksikerroksinen rivitalo omine viheralueineen.

Jätkäsaari

Jätkäsaaren Bunkkerissa Helsingin Länsisatamassa on korkeutta 11-kerroksisen talon tapaan ja lattiapintaa on lähes puolikaan Itäkeskuksen kauppakeskusen verran. Ylimpään kerrokseen saisi neljä täysimittaista koripallokenttää ja vieläpä tuhannen hengen katsomon.

Tilaa taloon jäisi myös tanssin, voimistelun ja sisäurheilun käyttöön. Alakerran täyttäisi hulppea uimahalli ja pisteeksi iin päälle bunkkeri saisi erikoisen pintakuorrutuksen.

– Kouluhan tässä tarvitaan suunnilleen samaan aikaan joka tapauksessa, joten jos koulu saataisiin tänne luontevasti asettumaan, niin se varmasti nopeuttaisi tämän hankkeen toteuttamista, sanoo projektipäällikkö Matti Kaijansinkko kaupunkisuunnittteluvirastosta.

Remonttiin uppoaa rahaa

Suuren rakennuksen laajat ja korkeat tilat asettavat hankesuunnitelmille poikkeuksellisen haastavat lähtökohdat. Rakennuksen perusremonttikaan ei ole halvimmasta päästä.

– Jos tähän tekee tuhannen euron remontin per neliö ja kerroin on 40 000, niin summat ovat aika huimia. Viisainta olisi kuitenkin tehdä peruskorjaus kerralla, projektipäällikkö Kaijansinkko toteaa.

Kosteusongelmat ovat niin ilmeiset, ettei syytä vetkutteluun ole.

– Ainakin katto pitäisi panna kuntoon, joitakin rakenteita siellä vähän jo tippuu ja selvästi kosteutta on päässyt rakenteisiin. Ensimmäisessä vaiheessa voisi olla tarpeellista aloittaa ihan yläpäästä, Kaijansinkko toteaa.

Rivitaloja katolle?

– Lähdemme nyt tekemään uutta suunnitelmaa, jossa tänne katolle voitaisiin tehdä rivitaloja, eli myös asumista tämän kaiken muun päälle. Silloin tämä olisi suunnilleen 13-kerroksisen talon korkuinen ja rivitaloilla voisi olla omat pihatkin, projektipäällikkö Kaijansinkko hahmottelee.

Ajatus on kuitenkin vielä raakile.

– Tosiaan tämä idea on vasta muutaman viikon vanha mutta lähdemme etsimään konsepteja, että saamme tähän monipuolisia toimintoja ja rahoituspohjaa.

Aikaa Bunkkeri-suunnitelmien valmisteluun on nelisen vuotta.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi