1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

AFP: EU leikkaamassa rajusti maataloustukia

EU:n komissio suunnittelee suuria leikkauksia maataloustukiin. Uutistoimisto AFP on saanut haltuunsa komission esitysluonnoksia, jotka on määrä julkistaa marraskuun lopulla.

Kuva: YLE

Luonnoksen mukaan maatalouden osuutta unionin koko budjetista vähennetään radikaalisti. Näin valmistaudutaan tulevaisuuden maatalouspolitiikkaan, joka ei enää voi pohjautua suuriin tukiaisiin, tekstissä kerrotaan.

Viime vuoden 116 miljardin euron EU-budjetista maatalouden osuus oli 47 prosenttia. Osuus on supistunut vuosien varrella. Vuonna 1988 maatalous vei budjetista peräti 61 prosenttia. Unioni on asettanut tavoittekseen, ettei maatalouden osuus olisi vuonna 2013 enempää kuin 32 prosenttia.

AFP:n saamien papereiden mukaan myös ns. koheesiorahaston varoja vähennettäisiin. Koheesiorahaston avulla tuetaan unionin vähiten kehittyneitä alueita.

Varoja siirrettäisiin nykyistä enemmän työllisyyteen, kestävään kehitykseen, päästöttömään energiaan, ilmastonmuutoksen estämiseen sekä EU:n ulkosuhteiden kehittämiseen.

Nyt puheena oleva maatalouden uudistaminen on vasta alkuvaiheessaan. Aihe on määrä ottaa neuvoteltavaksi vasta vuonna 2011.

Maatalouden uudistaminen on erittäin vaikeaa. Suurimmat tuensaajat, kuten Ranska, vastustavat tukien leikkauksia. Uudistamisen kannalla on ollut mm. Britannia.