Suolahuurut parantavat niin keuhkot kuin ihon?

Suolahuonehoito on Suomessa ja Pohjois-Karjalassa vielä varsin tuntematon hoitomuoto. Hoidon terveysvaikutuksia tutkitaan, mutta suolahuonehoitoa tarjoavat yrittäjät puhuvat hoidon hyödyllisyydestä. Hoitoa käytetään muun muassa hengitysinfektioiden sekä iho-ongelmien parantamiseen.

hengityselimistö
Suolahuone on nimensä mukaisesti suolattu lattiasta kattoon.
Suolahuone on nimensä mukaisesti suolattu lattiasta kattoon.YLE / Lasse Laitinen

Pia Westman Joensuun Suolahuoneelta kertoo, että hoitomuodon juuret ovat kaukana historiassa.

- Suolahuonehoidon juuret ulottuvat ainakin 1800- luvulle asti, jolloin keskieurooppalaisten suolakaivosten työntekijöiden havaittiin kärsivän huomattavasti vähemmän keuhkosairauksista.

Tänä päivänä hoitomuoto on suosittua erityisesti Keski- ja Itä-Euroopassa, mutta Suomessa suolahuonehoito on vasta kasvattamassa suosiotaan. Westmanin mukaan syynä tähän ovat todennäköisesti erilaiset lääketiedekäsitykset.

- Kyllä tämä suosion ero johtuu osin siitä, että Suomen ja Venäjän lääketieteen rajapinnat poikkeavat. Venäjällä suolahuonehoito on jo osana lääketiedettä. Suomessa aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta. Yksi tai muutama aihetta käsittelevä tutkimus ei vielä riitä.

Suolahuoneen vaikutuksen väitetään perustuvan huoneeseen puhallettavaan hienojakoiseen natriumkloridipölyyn. Suolapölyn sanotaan avaavan hengitystiet ohentamalla ja irroittamalla limaa. Ihohuokosissa suolapölyn katsotaan keräävän itseensä kosteutta ja näin helpottavan myös iho-ongelmista kärsiviä.

Westman kehoittaa näistä oireista kärsiviä kokeilemaan 40- minuutin suolahuonehoitoa.

- Kannattaa kokeilla. Olo suolahuonehoidon jälkeen on rentoutunut, mutta sen jälkeen virkeä. Itselleni hoito on auttanut muun muassa hengitystieinfektioihin. Lima on lähtenyt liikkelle ja hengittäminen on selvästi helpottunut.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Lasse Laitinen