1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Häkämies: Afganistanin jatkopestiä tunnusteltiin vielä viikonloppuna

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan mahdollisuuksia jatkaa Afganistanin suomalaisen lisäjoukon pestiä tunnusteltiin vielä viime viikonloppuna.

talous
Puolustusministeri Jyri Häkämies
YLE

Samalla selviteltiin myös mahdollisuutta lähettää joukoille täydennystä, jotta vahvennettu suomalaisosasto pystyisi pysymään maassa 7.11. järjestettävän presidentinvaalien toisen kierroksen ylitse. Selvitykset eivät johtaneet toimiin.

- Ulkoministeriön toiveesta arvioitiin vielä viime viikonloppuna, olisiko vaihtoehtoja joko niin, että tämä joukko jatkaisi tai ehdittäisiinkö täydennyksiä tekemään. Molempien osalta arvio oli kielteinen.

Bratislavan Nato-kokouksesta tavoitettu Häkämies ei halua ottaa kantaa tietoihin, joiden mukaan ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) lehtilausunnot olisivat ärsyttäneet Afganistanissa palvelevia sotilaita. Stubb piti Helsingin Sanomille viime viikon perjantaina antamassaan haastattelussa selvänä, että suomalaisten pesti jatkuu yli vaalien toisen kierroksen.

- Minusta on tärkeää todeta, että rauhanturvaajat tekevät erittäin tärkeää työtä, joka perustuu vapaaehtoisuuteen. Tätä periaatetta halusimme kaikin tavoin kunnioittaa.

Häkämies ei ota kantaa myöskään siihen, miksi Stubbin viikonloppuna saama tieto joukkojen kotiinpaluusta ei kulkeutunut samalla Lähi-idän matkalla olevalle presidentti Tarja Haloselle.

- En ota siihen kantaa, mutta muutoin tässä on edetty ihan normaalilla tavalla. Operaation valtuutus on hallituksen ja presidentin ja lopullisesti eduskunnan päättämä. Hallituksessa asia on käsitelty ulkoministeriövetoisesti ja aikataulut ovat olleet tiedossa. En koe, että puolustusministeriö olisi tässä sooloillut.

Lähteet: YLE Uutiset/Jari Korkki

Lue seuraavaksi