1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanskan usko ilmastosopuun viilenemässä

Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen kaipaa lisää vauhtia ilmastoneuvotteluihin. Rasmussen pelkää, että nykyisellä tahdilla Kööpenhaminan ilmastokokouksen tulokset jäävät laihoiksi.

Ulkomaat

Rasmussen sanoo, että ilmastoneuvottelut ovat edenneet niin hitaasti, että kansainvälisen ilmastosopimuksen sorvaaminen Kööpenhaminen ilmastokokouksessa on muuttumassa haaveeksi.

- Neuvotteluja on käyty kaksi vuotta, ja edityminen on ollut tuskallisen hidasta. Tällä tahdilla sitovaa sopimusta ei saada aikaiseksi jäljellä olevien viikkojen aikana, sanoo Rasmussen tiedotteessaan.

Rasmussen sanoo, että Tanska tekee kaikkensa vauhdittaakseen neuvotteluja. Pelko Kööpenhaminan kokouksen epäonnistumisesta kuitenkin kasvaa. Yhdysvaltain sisäpoliittisten kysymysten pelätään hankaloittavan neuvotteluja ja lisäksi neuvotteluissa on ratkottava kehitysmaiden ja kehittyneiden maiden väliset jännitteet, jos sopimus halutaan saada aikaiseksi.

YK:n ilmastokokous järjestetään Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa joulukuussa. Kokouksessa on tarkoitus saada aikaiseksi kansainvälinen ilmastosopimus, joka korvaisi Kioton ilmastosopimuksen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi